GenelManşetSağlık

Resmen yasalaştı

AB kurumları, Avrupa Birliği içinde seyahatleri kolaylaştıracak aşı sertifikası 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek anlaşmada imzalar atıldı

AB’DE İMZALAR ATILDI HAYATA GEÇİYOR… Avrupa Birliği (AB) içinde seyahatleri kolaylaştıracak aşı sertifikası, resmen yasalaştı. Aşı sertifikası 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek. AB kurumları, Birlik sınırları içindeki seyahatlerde kullanılacak aşı sertifikasına ilişkin düzenlemeyi yasalaştırdı. Avrupa Parlamentosu’nda (AP), AB Dijital COVID Sertifikası’nın yasalaşması nedeniyle imza töreni düzenlendi.

DİJİTAL VE KÂĞIT ŞEKLİNDE OLACAK… Aşı sertifikası ücretsiz olacak, kâğıt veya dijital şekilde hazırlanacak. Ayrımcılığın önlenmesi amacıyla aşı olmayan kişiler de sertifikaya sahip olabilecek. Aşı sertifikası, kişilerin Kovid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Kovid-19 test sonucunu içerecek.

2 HAFTA AŞILI OLANLARA EK TEST VE KARANTİNA YOK… Sertifikayla AB’de onaylı Kovid-19 aşıları olmuş ve son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya karantina gibi kısıtlamalar uygulanmayacak. Halk sağlığının korunması gibi gerekli durumlarda ise ülkeler ek tedbirler alabilecek. Aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de geçerli olacak.

SERBEST DOLAŞIM ŞİMDİLİK ONAYLI AŞILAR İÇİN GEÇERLİ… Sertifika, AB vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB’de ikamet eden ancak AB vatandaşı olmayan kişiler ile diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek. AB hâlihazırda BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşıları onaylamış durumda.

KKTC GREEN PASS UYGULAMASINA ENTEGRE OLACAK… KKTC Sağlık Bakanı Ünal Üstel, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin Green Pass ve Türkiye’nin e-nabız ve HES kodu uygulamalarıyla entegre olunacağını açıklamıştı. Bu uygulamalara entegre olunması ile birlikte, gelen kişilerin test, hastalık geçirme ve aşı bilgilerinin rahat bir şekilde sorgulanabileceğine değinen bakan Üstel, vatandaşların yurt dışında çok daha rahat seyahat edeceğini ve ülkeye gelenlerin ise giriş noktalarında, beklemeden, rahatça giriş yapabileceğini kaydetmişti.

Avrupa Birliği (AB) içinde seyahatleri kolaylaştıracak aşı sertifikası, resmen yasalaştı. Aşı sertifikası 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.

AB kurumları, Birlik sınırları içindeki seyahatlerde kullanılacak aşı sertifikasına ilişkin düzenlemeyi yasalaştırdı. Avrupa Parlamentosu’nda (AP), AB Dijital COVID Sertifikası’nın yasalaşması nedeniyle düzenlenen imza törenine, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AP Başkanı David Sassoli ve AB Dönem Başkanı Portekiz Başbakanı Antonio Costa katıldı.

Törenin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Von der Leyen, yasal düzenlemenin tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. AB ülkelerinde aşı kampanyalarının başarılı biçimde devam ettiğini aktaran Von der Leyen, “Yeni AB sertifikasıyla birlikte yazı sabırsızlıkla bekleyebiliriz.” dedi. Von der Leyen,1 Temmuz’da yürürlüğe girecek aşı sertifikasının AB içinde seyahatleri kolaylaştıracağına işaret etti.

AB DİJİTAL COVID SERTİFİKASI

Aşı sertifikası ücretsiz olacak, kağıt veya dijital şekilde hazırlanacak. Ayrımcılığın önlenmesi amacıyla aşı olmayan kişiler de sertifikaya sahip olabilecek. Aşı sertifikası, kişilerin Kovid-19 aşısı olup olmadığını, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiyi, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belgeyi ve Kovid-19 test sonucunu içerecek.

KOŞULLAR BELİRLENDİ

Sertifikayla AB’de onaylı Kovid-19 aşıları olmuş ve son dozun üzerinden 2 hafta geçmiş kişilere seyahatlerde ek test veya karantina gibi kısıtlamalar uygulanmayacak. Halk sağlığının korunması gibi gerekli durumlarda ise ülkeler ek tedbirler alabilecek. Aşı sertifikası, tüm AB ülkeleriyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de geçerli olacak.

AB’DE SEYAHAT HAKKI BULUNANLAR ALACAK

Sertifika, AB vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB’de ikamet eden ancak AB vatandaşı olmayan kişiler ile diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek. AB halihazırda BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson firmaları tarafından üretilen aşıları onaylamış durumda.

SERTİFİKA, 12 AY SÜRESİNCE GEÇERLİ OLACAK

Sertifika, 12 ay süresince geçerli olacak. Aslında parlamentonun aldığı karar biraz sembolik. Çünkü birçok AB ülkesi, Avrupa Parlamentosu ve konseyin onayını beklemeden, seyahat sertifikasını zaten uygulamaya başladı.
AB’nin Adaletten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Didier Reynders’e göre, zaten şu anda bir milyondan fazla Avrupa vatandaşı böyle bir sertifika aldı. Kişisel bilgilerin yer almayacağı sertifika, ücretsiz olarak verilecek. İngilizce ve verilen ülkenin dilinde düzenlenecek sertifika, AB ülkelerinin yanı sıra İzlanda, İsviçre, Lihtenştayn ve Norveç’te de geçerli olacak.

KKTC GREEN PASS VE E NABIZ VE HES UYGULAMASINA GEÇİYOR

KKTC Sağlık Bakanı Ünal Üstel, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği’nin Green Pass ve Türkiye’nin e-nabız ve HES kodu uygulamalarıyla entegre olunacağını açıklamıştı. Bu uygulamalara entegre olunması ile birlikte, gelen kişilerin test, hastalık geçirme ve aşı bilgilerinin rahat bir şekilde sorgulanabileceğine değinen bakan Üstel, vatandaşların yurt dışında çok daha rahat seyahat edeceğini ve ülkeye gelenlerin ise giriş noktalarında, beklemeden, rahatça giriş yapabileceğini kaydetmişti.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM NASIL OLACAK?

Avrupa Komisyonu’nun önerisi doğrultusunda birlik dışındaki üçüncü ülkelerden Avrupa’ya gelecek kişilere yönelik kısıtlamalar da 1 Temmuz’dan itibaren yumuşatılacak.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülke vatandaşları, geçerli vizeleri bulunması, en erken 14 gün önce son doz aşısını da yaptırmış olmaları, seyahatten en fazla 72 saat önce alınmış negatif PCR testi göstermeleri veya son altı ayda Covid geçirdiğini kanıtlamaları durumunda seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacaklar.

AB ülkeleri, vaka sayılarındaki artış veya yeni tehlikeli virüs varyantlarının ortaya çıkması gibi durumlarda yeniden seyahat kısıtlamaları uygulayabilecek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu