GenelManşetTürkiye

Rönesans Rezidans’ın çökme nedeni belli oldu!

'Cennetten bir kare' sloganıyla pazarlanan ancak Kahramanmaraş depremiyle yerle bir olarak yüzlerce kişiyi canından eden 249 daireli Rönesans Rezidans'a yönelik soruşturmada ikinci bilirkişi raporu ortaya çıktı. 4 kişilik bilirkişi heyeti, binanın bodrum katına ait perdelerden ve bodrum kat tabanından yer altı suyunun sızdığını tespit etti. Binanın bodrum katının üstünde pencere türü boşluklar bırakıldığı ve bunun kısa kolon etkisi oluşturduğu için yıkımın gerçekleştiği belirtildi. Rapora göre ayrıca, bazı kolon demirleri, deprem yönetmeliği hiçe sayılarak 135 yerine 90 derece bükülerek yapılmış.

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta art arda meydana gelen 2 depremin ardından Hatay’daki yıkımın simgesi halina gelen 249 daireli Rönesans Rezidans’la ilgili yürütülen soruşturmada ikinci bilirkişi raporu ortaya çıktı.

Sabah’ın haberine göre rezidansın neden yıkıldığına ilişkin hazırlanan 12 Şubat tarihli ilk raporun ardından, enkazın tamamen kaldırıldığı bilgisi üzerine bilirkişi heyeti enkazda yeni bir incelemede daha bulundu.

Hatay Deprem Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli savcı ve 1 inşaat mühendisi, 2 jeoloji mühendisi, 1 karotçudan oluşan 4 kişilik heyet, bu incelemenin ardından ikinci raporunu da yazdı.

YER ALTI SUYU SIZINTISI SAPTANDI

Raporda binanın enkazının tamamen kaldırılmış olduğu ancak bodrum kata ait çevre perde ve kolonları ile bodrum içi birkaç kolon ve perdenin yıkıma uğramadan bulundukları yerde oldukları tespit edildi.

Bodrum kat perde, kat kolonları ve karotlardan alınan numunelerinin incelenmesinin ardından bodrum kat tabanından yer altı suyunun sızdığını gözlemledi.

“KISA KOLON ETKİSİ” ÇÖKÜŞÜN NEDENİ

Bilirkişi heyetinde yer alan inşaat mühendisi, bodrum katın üstündeki binanın kuzey doğu cephesi dış kenar kolon ve perdelerinde bırakılan pencere türü boşluk nedeniyle kısa kolon oluştuğu, Rönesans Rezidansın bu noktalardan kırılıp göçtüğü gözleminde bulundu.

Ayrıca, bu pencere türü boşluğun bina projesinde olup olmadığı ya da inşaat aşamasında bu boşlukların sonradan oluşturulup oluşturulmadığının incelenmesi gerektiğine dikkat çekti.

KOLON ETRİYELERİNDE BÜYÜK İHMAL

“Binanın asıl çökme nedeninin bu kısa kolon etkisinden kaynaklanabileceği tarafımdan düşünülmektedir” tespitinde bulunan inşaat mühendisi, “Bodrum kat kolon ve kiriş birleşimlerinde kolon etriyelerinin (Bükülmüş inşaat demiri parçası. Demir filizlerini saran dikdörtgen şeklindeki demir) devam ettirilmediği de tarafımdan gözlemlenmiştir. Bazı kolon etriyeleri 135 yerine 90 derece yapılmıştır” tespitlerinde bulundu.

Uzmanlara göre, etriyelerin 90 derece bükülerek bırakılması, deprem tehlikesi bulunan bölge ve ülkelerde o yapının kolayca yıkılmasına zemin hazırlayabiliyor. Etriyeler, kolon ve kirişlerin hasar almasını ve zedelenmesini önleyen ve sağlamlaştırmasını da sağlıyor.

BİNA ZEMİNİ SUYA DOYGUN

Jeoloji mühendisi bilirkişi de, bodrum kat perde duvarlarından ve zeminden sızan suyun, zeminin suya doygun olabileceğini gösterdiğine işaret etti. Bunu yanında da sondaj yapılarak zeminin ve dayanma gücünün yeniden tespit edilip proje yapılmadan önceki haliyle karşılaştırılması gerektiğini belirtti.
Jeolog üçüncü bilirkişi ise sondaja dayalı zemin etüdünün yapılmasının uygun olacağını ifade etti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu