ÇevreGüney KıbrısKıbrısManşet

Rum Basını: Kıbrıs, Karbon Sınırı vergisine hazırlanmalı

Avrupa Komisyonu, iklim değişikliğiyle mücadele için 2026'dan itibaren uygulanacak Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması ile üçüncü ülkelerden AB'ye giren ürünlere bir karbon salınımı vergisi uygulamayı planladı.

Çeviri – Meyil Avcan

Rum basınında yer alan habere göre, Kıbrıs da ilerleyen zamanda ürettikleri karbondioksit için vergi ödemeye başlayacak.

Avrupa Komisyonu (AK), 2023’ten itibaren aşamalı olarak devreye girecek ve 2026’dan itibaren tam olarak uygulanacak bir Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizması (CBAM) aracılığıyla üçüncü ülkelerden AB’ye giren ürünlere bir karbon salınımı vergisi uygulamayı planlıyor.

Verginin yılda 10 milyar Euro’ya yakın bir artış sağlayabileceği kaydedilerek, AB içinde fiyat artışlarına da yol açmasının muhtemel olduğu belirtildi.

Anlaşma kabul edildiğinde, Kıbrıs CBAM hükümlerine tabi olacak ve tedarik zincirleri için CBAM’a tabi ithalata bağımlı olan Kıbrıs’taki şirketler, bu artan maliyetlerden ötürü etkilenebilir.

AB, CBAM’ı uygulamaya koymaya kararlı olduğundan, Kıbrıs ve Kıbrıs şirketlerinin buna göre hazırlanmaları gerektiği basında yer aldı.

AB, iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığında yeşil enerjiye yönelik kararlı taahhütlerde bulunarak, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme yolunda, 2030 yılına kadar da karbon emisyonlarında 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 55’lik bir azalma sağlamayı taahhüt etti.

Enerjinin ulaşımdan binalara, endüstriye ve yaşam şeklimize kadar yaptığımız her şeyin merkezinde yer aldığı göz önüne alındığında, bu değişikliklerin Avrupa’nın gelecekteki enerji kullanımı üzerinde derin bir etkisi olması bekleniyor.

Oraya ulaşmanın büyük maliyet etkileri olacağı ifade edilerek, AB bu on yıl içinde Avrupa’nın yalnızca enerji sistemlerinde 2030 emisyon hedefini karşılamak için yaklaşık 350 milyar Euro’luk ek yıllık yatırıma ihtiyacı olacağını tahmin ediyor.

Bu, diğer çevresel hedefler için yıllık olarak ihtiyaç duyulacak yaklaşık 130 milyar Euro’nun üzerindedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu