GenelGüney KıbrısManşet

Rum Meclis Başkanının konuşması Türk milletvekilinin tepkisine neden oldu

Güney Kıbrıs Meclis Başkanı Annita Dimitriyu’nun, Zagreb’de düzenlenen Uluslararası Kırım Platformu I. Parlamenter Zirvesi’nde yaptığı konuşmanınTBMM Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu Başkanı Ahmet Yıldız’ın tepkisine neden olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Annita’nın Türk Milletvekiliyle Olayı” başlıklı haberinde, Dimitriyu’nun Zagreb’de düzenlenen toplantıda, Türk milletvekiliyle sözlü bir olay yaşadığını yazdı.

Konuşmasında Rusya’nın Ukrayna’daki işgalini kınayan ve Rum Yönetiminin Ukrayna’nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini yineleyen Dimitriyu, “1974’ten bu yana Türkiye tarafından işgal edilen Kıbrıs’ın ise, 48 yılın akabinde hala daha, toprağının bir kısmının Türkiye tarafından devam eden işgalinin sonuçlarını yaşamakta olduğunu” iddia etti.

Buna Türk milletvekillerinden Ahmet Yıldız’ın tepki gösterdiğini kaydeden gazete, Yıldız’ın, Kıbrıs’ta işgal gerçekleştiğini reddedip, bunların farklı durumlardan ibaret olduğunu savunduğunu ve bilindik Türk iddialarını ortaya koyduğunu öne sürdü.

Rum Meclis Başkanının buna “hiçbir ülkenin egemen bir devleti işgal etme hakkı bulunmadığı” iddiasıyla yanıt verdiğini kaydeden gazete, Dimitriyu’nun “40 bin Türk işgal askerinin hala yasadışı olarak Kıbrıs’ta bulunmaya devam ettiği” iddiasında bulunduğunu da iletti.

Rum tarafının, Kıbrıs sorununun uluslararası hukuka göre çözüme kavuşması için müzakerelerin bir an önce yeniden başlamasını istediğini de savunan Dimitriyu “eğer herkes barış için çalışmak istiyorsa, hiçbir ülkenin uluslararası hukuku keyfi ve çıkarlarının gerektirdiği şekilde yorumlamaması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Alithia gazetesinin “Annita, Türk Milletvekilinin Ağzının Payını Verdi- İşgali Reddetti ve Ona Uygun Bir Şekilde Yanıt Verdi” başlığıyla yayımladığı habere göre ise, Dimitriyu, konuşmasında ayrıca, Rum Yönetiminin ilk andan itibaren gerekeni yaptığını ve Avrupa Birliğinin Rusya aleyhinde kısıtlayıcı önlemler alınmasıyla ilgili kararlarına tamamen uyduğunu ifade etti.

Rum kesiminin Kırım’ın yasadışı ilanını kınadığını aynı zamanda uluslararası hukuk ilkeleri temelindeki ortak bildirileri kabul ettiğini ifade eden Dimitriyu, Rum kesiminin Ukrayna ve Ukrayna’nın Avrupa gidişatına her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduğunu bir kez daha garanti ettiğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu