Güney KıbrısKıbrısManşetSürmanşet

Rum Yönetimi, TMK’ya Maraş için toplu başvuru yapılmasından endişeleniyor

Yapılan açıklamalarda mülk sahibi Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na Maraş için toplu başvuru yapmasının iki toplumlu federasyon temelinde çözüm için mezar taşı olacağı ileri sürüldü

GIYNIK ÖZEL

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kapalı Maraş’ta malı bulunan Rumların, malları için başvuru yapabilecekleri açıklamasının ardından endişe içinde olduğu bildirildi.

Yapılan açıklamalarda böyle bir durumun federasyon temelinde çözümün mezar taşı olacağı ileri sürüldü.

Rum Hükümet Sözcüsü Kyriakos Kousios, kapalı Maraş bölgesindeki mallarla ilgili Kuzey Kıbrıs’taki Mal Tazmin Komisyonuna (Taşınmaz Mal Komisyonu) muhtemel toplu başvuruların tehlike içerdiği uyarısında bulundu.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın (CNA) sorularını yanıtlayan Kousios böylesi bir gelişmenin, Mağusa (Maraş) kapalı bölgesiyle ilgili Türk planlarını sadece teşvik etmekle kalmayıp, aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözüm beklentilerini de tehlikeye düşürebileceğini iddia etti.

Sözcü Kousios konuyla ilgili olarak bir yandan mülkiyet hakkının bireysel olduğu, herkesin mülkiyeti ile ilgili konularda istediği gibi karar vermekte özgür olduğu gerçeğine tam saygı duyulduğunu söylerken, bir yandan da olası toplu başvuruların kendileri açısından yaratacağı sıkıntıyı anlattı.

FEDERASYONUN MEZAR TAŞI

Sözcü doğabilecek tehlikelere iddialarında yer verirken şöyle devam etti:

“Hem (Güney) Kıbrıs’ta hem de yurt dışında Hükümetin Hukuk Müşavirlerinin, Kuzey’deki Mal Tazmin Komisyonu’na kapalı mülkler için olası bir toplu başvurunun ciddi riskler taşıdığını, çünkü bunun sadece Varoşa (Maraş) yerleşim bölgesi ile ilgili Türk planlarını teşvik etmekle kalmayıp Kıbrıs sorununun çözümünü de tehlikeye düşürdüğüne inandıklarını belirtmek istiyorum.

Böylesi bir gelişme, aslında, Türk tarafınca Türkiye’ye yakınlaşmayı getirerek öylesi koşullar yaratacak ki bu sonunda Kıbrıs sorununun iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde çözümü beklentisi için mezar taşı oluşturacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu