Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetSporToplumTürkiye

Rumlardan bir insanlık ayıbı daha!

Türkiye A Milli Erkek Hentbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası 1. eleme turu ilk maçında İstanbul'da 35-28 yendiği Güney Kıbrıs’ı rövanş maçında da deplasmanda 29-26 mağlup ederek ikinci eleme turuna yükseldi ancak Rum yönetimi her zaman olduğu gibi yine insanlık dışı hareketlerle gündeme geldi.

Türkiye A Milli Erkek Hentbol Takımı, 2024 Avrupa Şampiyonası 1. eleme turu ilk maçında İstanbul’da 35-28 yendiği Güney Kıbrıs’ı rövanş maçında da deplasmanda 29-26 mağlup ederek ikinci eleme turuna yükseldi ancak Rum yönetimi her zaman olduğu gibi yine insanlık dışı hareketlerle gündeme geldi.

AMBULANS UÇAĞA İNİŞ İZNİ VERMEDİLER

Güney Kıbrıs’taki maç öncesinde Covid-19 testi pozitif çıkan milli sporcu Alperen Arabacı, Rum kesiminde karantinaya alındı. Türkiye Gençlik ve Spor Bakanlığı hemen harekete geçerek Sağlık Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın girişimleri ile milli hentbolcunun ambulans uçak ile Türkiye’ye götürülmesi girişimi Rum yönetimi tarafından reddedildi. Böylece Rum yönetimi, ambulans uçağa iniş izni vermeyerek yeni bir insan hakları ihlaline daha imza attı.

OYUNCUNUN KKTC’YE GETİRİLMESİ DE ENGELLENDİ

Rum yönetiminin Türkiye’den gelecek ambulans uçağa iniş izni vermemesinin ardından KKTC Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek, Türkiye Hentbol Milli Takımı yetkililerinin kararı ve oyuncunun isteği doğrultusunda sporcuyu ülkemize getirmek istedi ancak Rum yönetimi bunu da engelledi. Birleşmiş Milletler Barış Gücü de bu duruma müdahale etmeyerek her zaman olduğu gibi yine Rum yönetiminin yanında durdu ve insan haklarını hiçe saydı.

İNSANLIK DIŞI KARARIN BİR TAKIM NETİCELERİ OLACAKTIR

KKTC Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgi yaptığı açıklamada; “Türk oyuncunun ülkemize güvenli bir şekilde getirilmesine müsaade etmeyen GKRY’nin kararının siyasi olduğu aşikârdır. Oyuncunun ülkemize getirilmesinde kolaylaştırıcı rolüne başvurulan BM Barış Gücü’nün Rum tarafı nezdinde etkisiz olduğu ise bir kez daha kanıtlanmıştır. BMBG’nin, barış operasyonlarının en temel unsurlarından biri olan tarafsızlık ilkesinden uzaklaşarak Rum tarafının menfaatine hizmet eden mevcut durumun sembolü haline dönüştüğü görülmektedir. İnsani konuları dahi siyasileştirmekten geri kalmayan Rum tarafının bu kararını şiddetle kınıyoruz. İnsanlık dışı bu kararın mutlaka bir takım neticeleri olması kaçınılmazdır.” denildi.

MİLLİ OYUNCU GÜNEY’DE YALNIZ DEĞİL

Milli oyuncu Alperen Arabacı, şu an da Güney Kıbrıs’ta kendisi için kiralanan bir evde 10 gün boyunca karantinada kalacak. Yasal izolasyon süresi 31 Ocak’ta dolacak Alperen ile ilgili KKTC Hentbol Federasyonu Başkanı Bahadır Ayhan yakından ilgilenirken, Larnaka Müftüsü Şakir Alemdar  ve Din İşleri Görevlisi Gürhun Umut da, milli oyuncuya lojistik destek için organize oldular.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu