KıbrısManşetToplum

Rumların “nüfus” endişesi artıyor!

Fileleftheros: “Türkiye Kıbrıs’ı tam kontrol altına almayı ve Türkleştirmeyi hedefliyor”

Fileleftheros: “Türkiye Kıbrıs’ı tam kontrol altına almayı ve Türkleştirmeyi hedefliyor”

“KUZEY TÜRKLEŞTİRİLECEK!”
Kıbrıslı Rumların Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’den KKTC’ye nüfus akışının arttığı yolundaki endişelerinin arttığı bildiriliyor. Fileleftheros, Rum Yönetiminin bu durumu yakından ve “büyük bir kaygıyla” izlediğini yazdı. Haberi “Yerleşiklerin Toplu Gelmesi Planı” başlığıyla manşete çeken gazete, özellikle son dönemde Kuzey Kıbrıs’a toplu gelişlerin arttığını, Türkiye’nin bunu Ada’yı tam kontrolüne almak için sistemli ve metotlu şekilde yaptığını öne sürdü. Türkiye seçimleri için KKTC’de kurulan sandıklara kayıtlı seçmen sayısını 2018 seçimlerindeki rakamlarla karşılaştıran gazete, “Nüfus aracılığıyla Kıbrıs’ı tam kontrol altına almak ve işgal bölgelerini Türkleştirmek hedefleniyor” iddiasında bulundu.

YENİDEN İLHAK İDDİASI GELDİ
Adanın geneli ve özel olarak da Kuzey Kıbrıs’ın demografik yapısının alt üst edilmesine çalışıldığını iddia eden gazete, Kıbrıs Türk basınına ve sendikacıların açıklamalarına da dayanarak, “ilhak konusunda yapılabilecek bir referandumun olumlu sonuçlanma şartlarının oluşturulmasına çalışıldığını” ileri sürdü. Gazetenin iddialarına göre “yerleşimcilerin nakline”, 1974’ten hemen sonra, Kuzey Kıbrıs’ı demografik olarak değiştirmek ve Türkleştirmek amacıyla başlandı. Haberde, KKTC İstatistik Kurumu’nun verileri de kullanılarak, “nüfusun” ve “seçmen” sayısının nasıl arttığı konusunda da ayrıntılı bilgiler verildi.

ERDOĞAN YA DA KILIÇDAROĞLU FARK ETMEZ
Öte yandan, gazetede geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir başka haberde AB yetkililerinin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçilmesi halinde dahi Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki politikasını terk etmeyeceği fikrinde olduğu belirtildi. Reuters’e konuşan üst düzey bir AB yetkilisi, “AB-Türkiye ilişkileri için büyük oyunun Kıbrıs olabileceğini” kaydetti. Ancak aynı yetkiliye göre, “Türkiye’deki iki adayın gündeminde Kıbrıs konusunda pek bir farklılık yok gibi görünüyor.” AB’deki yetkililer ve analistler, Kıbrıs’ın, AB ile Türkiye arasındaki katılım müzakerelerinin yeniden başlamasını olası kılacak pek çok faktörden biri olmaya devam edeceğini de işaret ediyorlar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu