EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

“Rus” çamaşırhanesi!

Rus oligarkların milyarlarca dolarlık kara parasının ana adresinin Güney Kıbrıs olduğu uluslararası birçok raporda yer alıyor

Rus oligarkların milyarlarca dolarlık kara parasının ana adresinin Güney Kıbrıs olduğu uluslararası birçok raporda yer alıyor

Kara paranın çoğu uygun vergilerin cazibesiyle “Akdeniz’deki Moskova” olarak da anılan Güney Kıbrıs’a geldi

RUS OLİGARKLARIN KARA PARASI 1 TRİLYON DOLAR… Rus oligarklar, yasa dışı kazanılmış milyarlarca dolarlık servetlerini onlarca yıldır yurt dışına taşıdı ve bu servetlerin izini sürmeyi zorlaştırmak amacıyla paravan şirketlere yatırdı. Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla Vladimir Putin’e yakın Rus oligarklar “Batı” dünyasının ana hedefi haline geldi. Şimdi, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler bu servetleri tespit etmek için adımlar atıyor. ABD’li düşünce kuruluşu Atlantic Council, “kara para” olarak adlandırdığı ve Rus oligarkların yurt dışında sakladığı servetin yaklaşık 1 trilyon dolara ulaştığını söylüyor.

PARANIN ÇOĞU AKDENİZ’DEKİ MOSKOVA’DA… Uluslararası raporlara göre tarihsel olarak, bu paranın çoğu uygun vergilerin cazibesiyle Güney Kıbrıs’a geldi. Bu nedenle bazıları adayı “Akdeniz’deki Moskova” veya “Rus Çamaşırhanesi” olarak da adlandırıyor. Atlantik Konseyi’ne göre, yalnızca 2013’te 36 milyar dolarlık Rus parası Kıbrıs’a gitti. Bu işlemlerin çoğunda, paranın gerçek sahiplerini gizlemek için paravan şirketler kullanıldı. 2013 yılında Uluslararası Para Fonu (IMF), Kıbrıs’ı paravan şirketlere ait on binlerce banka hesabını kapatmaya ikna etti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Bulgaristan’ın ardından Rus parası için bir sığınak olan Malta da oligarkların vatandaşlık satın almasına izin veren “altın pasaport” programını rafa kaldırdı.

4 YILDA 20,8 MİLYAR AKLANDI… Britanya Denizaşırı Toprakları’na bağlı Virjin Adaları ve Cayman Adaları gibi bölgeler de favori destinasyonlar arasında. Global Witness’ın bir raporuna göre, 2018’de Rus oligarkların bu vergi cennetlerinde tahmini 45,5 milyar doları bulunuyordu. Bu paranın bir kısmı, New York ve Londra gibi finans merkezlerine de gidiyor. İngiltere’de en az 2 milyar dolarlık mülkün mali suçla suçlanan veya Kremlin’le bağlantılı Ruslara ait olduğunu iddia ediliyor. Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin “Rus Çamaşırhanesine” ilişkin 2014 tarihli raporunda Rus kara para aklamanın kapsamı daha da açığa çıktı. Raporda, 2011-2014 arasında 19 Rus bankasının 96 ülkede 5 bin 140 şirkete 20,8 milyar dolar akladığı belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu