DünyaManşet

Rusların bomba yağdırdığı Mariupol’de kritik direniş!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali devam ederken, Ukrayna kentlerine yönelik bombardıman ve saldırılar sürüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgali devam ederken, Ukrayna kentlerine yönelik bombardıman ve saldırılar sürüyor. Bu saldırılardan en çok nasibini alan kent güneydeki Mariupol. Ukrayna’nın Azak Denizi kıyısındaki önemli liman kenti Mariupol, günlerdir Rus güçleri tarafından ablukaya alınmış durumda. Kentten sivillerin çıkışına izin verilmiyor ve vahşi bir bombardıman uygulanıyor. Buna rağmen kentteki Ukrayna birliklerinin Rus ordusuna karşı direnişi devam ediyor. Ancak kentten gelen son haberler, Rusların kent içine girdikleri yönünde. Bölgeden gelen haberlere göre, Rus ordusu Ukrayna’nın zırhlı birliklerini aşarak kente girmiş gözüküyor. Kent içinde çatışmalar yaşanıyor. Mariupol’de hala 300 bin sivil bulunuyor.

Mariupol tamamen Ruslar tarafından çevrilirken, kentin Azak Denizi ile olan bağlantısı da kesildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus birliklerinin kıyılarında tam kontrolünü sağladığı Azak Denizi ile bağlantılarını tamamen kaybettiklerini açıkladı. Açıklamada, “İşgalciler, Donetsk operasyon bölgesinde kısmen başarılı oldu. Geçici olarak Ukrayna ordusunun Azak Denizi’ne ulaşmasını engellediler. Düşman Mikolayiv’e yaklaşırken, savunma birimleri tarafından ilerleyişleri durduruldu” ifadelerini kullandı.

TANINMAZ HALDE

Ukraynalı Milletvekili Dmitro Gurin, kuşatma altındaki Mariupol kentinin Orta Çağ koşullarına döndüğünü söyledi. BBC’nin aktardığına göre ebeveynleri de bu kentte mahsur kalan Gurin, “İnsanların gıdası bitti, daha da önemlisi suyu bitti” derken “Bombardıman hiç bitmiyor. Uçaklardan 24 saat içinde yüzlerce bomba atılıyor” ifadelerini kullandı. Rusya’nın sözünü tutmaması nedeniyle kente başka bir insani koridorun açılmasını beklemediğini belirten Gurin, bombardımanın kenti tanınmaz hale getirdiğini vurguladı.

Rusya Mariupol’u ele geçirirse Kırım ve Rus anakarası arasında bir kara bağlantısı kuracak, Kırım’ı Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelere bağlamış olacak ve Ukrayna’nın Azak Denizi’ne erişimini sonlandıracak. Rusya’nın diğer Ukrayna kentlerine yönelik saldırıları da sürüyor. Zaporijya kentinde gerçekleştirilen saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı açıklandı. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafede yer almasıyla Rus ordusunun ağır saldırılarına maruz kalan Irpin’de ise kilise, ev ve dükkanların bulunduğu sivil yerleşim yerleri harabeye döndü.

DİRENİŞE ŞAŞIRAN RUSYA’NIN HEDEFİNDE SİVİLLER OLACAK!

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı son istihbarat güncellemesinde, Rusya’nın Ukrayna direnişinin boyutu ve kuvveti karşısında şaşırdığını belirterek bu durumun Rusya’nın “operasyonel yaklaşımını değiştirmeye zorladığını” ifade etti. Bakanlık, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyemediğini, bu yüzden taktik değiştirmek zorunda kalabileceğini, bunun da daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine yol açabileceğini söyledi. Raporda şu ifadeler kullanıldı: “Rusya savaşa yaklaşımını değiştirmek zorunda kaldı ve şu anda yıpratma politikası izliyor. Buna sivil ölümlerini artıracak şekilde kentlere ayrım gözetmeden atış yapma, Ukrayna altyapısını yok etme ve insani krizi büyütme de dahil.”

14 BİN 400 RUS ASKER ÖLDÜ

Savaşta, Ukrayna ordusu topraklarını savunmaya devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Ukrayna Ordusu 30. Mekanize Tugayı’na bağlı askeri birliklerin Rus mevzilerine doğru ateşlediği çoklu roketatar atışları görülürken, Rus birliklerinin ağır hasar aldığı ve kayıp verdiği de ifade edildi. Öte yandan, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından Rus ordusunun bu zamana kadarki kayıplarına ilişkin yapılan açıklamada, Rusya’nın 14 bin 400’den fazla asker, 466 tank, bin 470 zırhlı askeri araç, 213 topçu sistemi, 72 çok namlulu roketatar, 44 hava savunma sistemi, 95 uçak, 115 helikopter, 17 insansız hava aracı, 914 otomobil, 60 yakıt tankeri, 3 gemi ve 11 özel askeri ekipman kaybettiği duyurulmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu