EkonomiGenelKıbrısManşet

“Rüşvet Çarkı” tıkır tıkır dönüyor

Her 4 iş insanından 1’i rüşvet verdiğini itiraf etti

ARTUN ÇAĞA
“Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2023 Raporu’nda “iş insanları anketinde” ortaya çıkan çarpıcı gerçek:

Her 4 iş insanından 1’i rüşvet verdiğini itiraf etti

İş insanlarının %25’i rüşvet verdiğini kabul ederken, cevap vermeyenlerle birlikte bu oran yarıya yaklaşıyor

RÜŞVETİN EN YAYGIN OLDUĞU İŞLEMLER

1) Kamu ihaleleri ve izin/lisans işlemleri: %59
2) Kamuya ait arazi ve binaların tahsisi/kiralanması: %58
2) Tapu işlemleri: %58
3) İthalat ve ihracatla ilgili işlemler: %56

RÜŞVET VE TORPİL GERÇEĞİ

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (TI) kriterlerine göre hazırlanan “Kuzey Kıbrıs’ta Yolsuzluk Algısı 2023 Raporu” sonuçları dün açıklanırken, iş insanları anketinden “rüşvet ve torpil” konusunda çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Kıbrıs Ofisi ile akademisyenler Ömer Gökçekuş ve Sertaç Sonan tarafından hazırlanan yolsuzluk algısı raporu, KKTC’de her geçen yıl yolsuzluk algısının daha da arttığını ortaya koyarken, rüşvetin, torpilin ve adam kayırmacılığın boyutlarını da gösteriyor.

“RÜŞVETİ NEDEN VERDİM?”

Akademisyen Sertaç Sonan’ın Remzi Kitabevi’nde basın toplantısıyla sunduğu raporda, rüşvet verdiğini söyleyen iş insanlarının %43, “işleri/prosedürleri hızlandırma” nedeni arkasına saklandı. Rüşvet veya hediye verme veya bir iyilik yapılmasına en çok gösterilen gerekçelerin %26’sını “işi/prosedürü tamamlayabilmek”; %17’sini de “Daha iyi muamele görmek” (rakiplerine karşı avantaj sağlayabilmek) oluşturdu.

İŞ YAPMAYA ENGEL

Rapor kapsamında iş insanlarına yöneltilen sorular kapsamında ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan bir diğeri ise rüşvetin ve yolsuzluğun iş yapmanın önünde büyük bir engel olarak görülmesi. Yolsuzluğun iş yapmanın önünde çok büyük bir engel olduğunu düşünenlerin oranı %68’e ulaşırken, bunun bir engel olmadığını söyleyenlerin oranı %7’de kaldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu