EkonomiGenelKıbrısManşetSiyasetToplum

“Rüşvet” iddiaları memleketi sarstı

Kalkınma Bankası’ndan kredi isteyen iş insanından 2,5 milyon TL rüşvet talep edildi

Kalkınma Bankası’ndan kredi isteyen iş insanından 2,5 milyon TL rüşvet talep edildi

 RÜŞVET İDDİALARI
KKTC’de 2023’ün son günlerinde ardı ardına gelen rüşvet iddiaları memleketi sarsarken, vatandaşlar bunların “malumun ilanı olduğunu, polisin ve savcılığın” hemen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda vatandaşların istediği soruşturma, muhalefet partilerinden de geldi. CTP, HP ve TDP tarafından dün yapılan açıklamalarda polis ve savcılık göreve davet edildi. Hafta başında ortaya atılan ve KKTC’den Türkiye’ye uzanan 50 milyon dolarlık bir rüşvet iddiasının ardından, dün de bir iş adamı Kalkınma Bankası’ndan talep ettiği kredinin verilmesi için iki DP milletvekilinin kendinden 2,5 milyon lira rüşvet istendiğini açıkladı.

KREDİYE KARŞILIK RÜŞVET
Ülke kamuoyu dün bu iddiayla çalkalanırken, olaya Başbakan Yardımcısı, Turizm ve Çevre Bakanı ve DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, DP Milletvekili Hasan Tosunoğlu ile DP eski DP Genel Başkan Yardımcısı Redif Nurel’in adı karıştı. Nurel katıldığı bir programda “Bizzat benden rüşvet istendi. Kalkınma Bankası’ndan bir kredi talebimiz vardı. O kredi için benden iki buçuk milyon TL istendi. Bunu benden isteyen Fikri Ataoğlu ve Hasan Tosunoğlu idi. Ben bu parayı partinin hesabına yatıracağım dediğim için hala kredimi onaylamadılar” dedi.

CUMHURBAŞKANI YALANLADI
Hafta başında ise Türkiye’de gazeteci Cevheri Güven tarafından yayınlanan ses bandında Falyalı cinayetiyle ilgili olarak Hollanda’da tutuklanan Cemil Önal; Türkiyeli politikacı Fuat Oktay’a 50 milyon dolar rüşvet verildiğini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da buna aracılık ettiğini ileri sürüyordu. Tatar, Yenidüzen’e yaptığı kısa açıklamada, iddiaları yalanlayarak, “Yalan! Ne haberim var ne de Fuat Oktay’ın böyle bir şeye giriştiğini düşünüyorum” dedi.

İKİ İDDİANIN DA TAKİPÇİSİYİZ
CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy dün yaptığı yazılı açıklamada, “Bir süreden beri Cumhurbaşkanlığının ve hükümet mensuplarının yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karıştığına dair iddialar basına yansımaktadır. Bu kirli ilişkilere dönük iddialar, ekonomik ve sosyal düzenimizi ciddi anlamda bozmakta, haklı olarak toplumumuzda infiale dönüşmektedir. Bu çerçevede Savcılığın ve Polisin yapılan açıklamaları açık ihbar kabul etmesi, her iki konu ile ilgili süratle soruşturma yürütmesi şarttır ve gereği derhal yapılmalıdır” dedi.

 

HP VE TDP SORUŞTURMA İSTEDİ
HP Genel Başkanı Kudret Özersay, “Rüşvet, yolsuzluk iddialarını hem Başsavcılığa hem de polise şikâyet ettik, takipçisi olacağız ve kamuoyuna da gelişmelerle ilgili bilgi vereceğiz. Ülkedeki kirlenme artık kabına sığmıyor dışarıya taşıyor” derken, TDP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Özkunt ise rüşvet iddialarının “ülkenin adeta kalın bağırsaklarının ortaya dökmesi” olduğunu söyledi. Özkunt, bunlar karşısında ahlak sahibi namuslu hiç kimsenin sessiz kalamayacağını, mali polis, savcılık ve meclisin, “sessiz kalma seçeneğinin” bulunmadığını vurguladı.

 

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu