DünyaGenelManşet

Rusya Açık Semalar Antlaşması’ndan çekildi

Putin, Moskova’nın Açık Semalar Antlaşması’ndan çekilmesini öngören federal yasayı imzaladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın Açık Semalar Antlaşması’ndan (ASA) çekilmesini öngören federal yasayı (No158-Fz) imzaladı.

Rusya Parlamentosu’nda Duma’dan 19 Mayıs’ta, parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi’nden 2 Haziran’da geçen yasanın yürürlüğe girmesiyle Moskova, Antlaşmanın taraflarından biri olmayı sona erdirecek.

Kremlin’den yapılan açıklamada, ABD’nin Kasım 2020’den ASA’ndan çekilmesi nedeniyle Rusya’nın da Antlaşmanın taraflarından biri olmayı sonlandırdığı bildirildi. Açıklamada, ABD’nin “zoraki bahane” ile Antlaşma’dan çekildiği ileri sürüldü.

Açık Semalar Antlaşması 1992 yılında, Doğu ve Batı blokları arasında güven ve istikrarı geliştirme amacıyla ve açıklık ilkesiyle Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi 23 ülke tarafından Helsinki’de imzalanmış, 2002’de yürürlüğe girmişti. Antlaşma; üye ülkelerin, diğer taraf ülkelerin toprakları üzerinde, güven inşası temelli gözlem uçuşlarına, nükleer dahil silah kullanımlarının kontrolüne olanak veriyor.

Dünyadaki en teknik ve en detaylı antlaşma olarak nitelenen ve teknolojik gelişmelere göre sürekli yenilenen ASA, 19 madde ve 12 ekten oluşuyor.

ABD, 22 Mayıs 2020 tarihinde, 6 ay yürürlükte olmak üzere ASA’dan çekildiklerini bildirmişti. ABD, Rusya’nın anlaşmaya tam uyması halinde anlaşmadan ayrılma kararını yeniden değerlendirebileceklerini duyurmuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu