DünyaManşet

Rusya-Ukrayna cephesinde sert rüzgarlar esmeye devam ediyor

Ukrayna ordusu dün gece yaptığı açıklama ile ülkenin her taraftan kuşatıldığını, Rus ayrılıkçıların doğuda tatbikatlara başladığını duyurdu.

Ukrayna ordusu dün gece yaptığı açıklama ile ülkenin her taraftan kuşatıldığını, Rus ayrılıkçıların doğuda tatbikatlara başladığını duyurdu. ABD ülkedeki vatandaşlarını tek tek arayıp ‘ülkeyi terk edin’ derken, Rus diplomatların Ukrayna’dan ayrılmaya başladığı öğrenildi.
Günlerdir baş döndüren bir trafiğin yaşandığı Rusya-Ukrayna cephesinde sert rüzgarlar esmeye devam ediyor. ABD ve Rusya, Ukrayna’daki vatandaşlarına ‘ülkeye dönün’ çağrısı yaparken Moskova ise bir yandan askeri yığınağını genişletiyor bir yandan da Belarus ile başlattığı dev tatbikatla adeta savaş provası yapıyor.

RUS AYRILIKÇILAR TATBİKATA BAŞLADI

Ukrayna Ordusu’ndan dün gece yapılan bir açıklamada, doğudaki Rus yanlısı ayrılıkçıların askeri tatbikatlar düzenlediği ve ülkenin düşman güçler tarafından tamamen kuşatıldığı uyarısı yapıldı. Ordu, topçu, tank ve zırhlı araçlar içeren tatbikatların Rus subaylar tarafından izlendiğini belirtti.

HER TARAFTAN KUŞATILDI
Rusya Belarus ile yaptığı dev tatbikata geçtiğimiz perşembe başlamıştı. Hem Karadeniz’de hem de Azak Denizi’ndeki deniz tatbikatlarının ise gelecek hafta başlaması bekleniyor. Böylece Ukrayna kuzeyde Rus ve Belarus kuvvetleri, doğuda Rus ayrılıkçılar ve güneyde deniz kuvvetleri tarafından kuşatıldı.

KARADENİZE ERİŞİM NEREDEYSE KESİLDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Azak Denizi’nin tamamen kapatıldığını ve Rus kuvvetleri tarafından Karadeniz’e erişimlerinin neredeyse tamamen kesildiğini söyledi. ABD’nin Ukrayna Büyükelçiliği de Rusya’nın askeri tatbikatlar bahanesiyle Ukrayna’nın deniz egemenliğini kısıtladığını savunduğu bir Twitter paylaşımı yaptı ve “Rusya, Ukrayna ekonomisi için hayati önem taşıyan deniz trafiğini engelliyor” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLAR TEK TEK ARANIYOR

ABD Başkanı Joe Biden’dan sonra Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da Ukrayna’daki ABD’lilere ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıda bulunarak, “Ukrayna’daki herhangi bir ABD’li, mümkün olan en kısa sürede ya da 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeli” dedi.

Kiev merkezli BuzzFeed muhabiri Christopher Miller’a göre, ABD Büyükelçiliği çalışanları yapılan resmi uyarılan yanı sıra vatandaşları şahsen arayıp yaklaşan bir işgal korkusuyla onları ülkeyi terk etmeye çağırıyor.

RUS DİPLOMATLAR UKRAYNA’DAN AYRILMAYA BAŞLADI

Öte yandan Rus diplomatların Ukrayna’dan ayrılmaya başladığı öğrenildi. RIA Novosti’ye konuşan bir kaynak, Rus diplomatların Ukrayna’dan ayrılmaya başlaması nedeniyle özellikle konsolosluklardan ve büyükelçilikten randevu alırken zorlukların ortaya çıktığını söyledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu