DünyaGenelSağlık

Rusya’da Delta mutasyonu alarmı! Yeni bir kapanma kapıda mı?

Koronavirüs pandemisi nedeniyle durdurulan uçuşları bir bir açmaya başlayan Rusya’da vakalar kontrolden çıktı. COVID-19 salgını nedeniyle vaka sayılarında yaşanan artış “Rusya’da yeni bir kapanma kapıda mı?” sorusunu gündeme getirdi.

Rusya’da coronavirüsü salgınında günlük vaka sayısında keskin bir artış yaşanıyor. Her geçen gün artan vakalar nedeniyle başta Moskova olmak üzere ülkenin hemen hemen tüm bölgelerinde tedbirler arttırılırken, vakalarda düşüş kaydedilemiyor. Türkiye’ye 1 Temmuz’da günde en az 100 uçak dolusu turist göndermeye hazırlanan Rusya’da Delta mutasyonu alarmı verildi. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu Başkanı Anna Popova, “Delta mutasyonunun Rusya’da hızla yayılmaya başladığını tespit ettik. 2 Haziran’dan itibaren bu mutasyon hızla yayılarak 13 bin kişiye bulaştı” diye konuştu.

TÜRKİYE’YE SINIRLARI AÇTI AMA!

Rusya Türkiye ile uçuş yasağını kaldırdı ancak Rusya’da artan vaka sayısı endişe vermeye başladı. Yakın zamanda vaka sayılarını göz önüne alarak açıklamalarda bulunan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’nin gündeme getirdiği “Ya kitlesel mecburiyetten dolayı toplu aşılama yapacağız ya da tamamen sokağa çıkma yasağı ilan edeceğiz” ifadeleri endişe yarattı.

UZMAN GAZETECİ SIYAMEND KAÇMAZ’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Rusya’da yeni bir kapanma söz konusu mu? İşte Rusya konusunda uzman gazeteci Siyamend Kaçmaz, bu sorunun cevabını YouTube kanalı üzerinden verdi. Merak edilen o cevaplar şöyle:

YAYILMA HIZI 3 KAT DAHA FAZLA OLAN YENİ MUTASYON

“Son dönemde Rusya’da vaka sayıları artmaya başladı. 21 binin üzerine çıkan vaka sayısında 600’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi. En fazla vakanın bulunduğu yerler arasında bulunan Moskova’da 8 binin üzerinde vaka tespit edildi. Artan rakamlar Çin’de çıkan Wuhan virüsü değil. Mutasyona uğramış, çok daha hızlı yayılan bir türü. Yapılan açıklamalarda aşı olmayan kişileri çok hızlı etkiliyor. Gün içerisinde kendisini gösterip yayılma hızını üçe katlıyor. Rusya söz konusu mutasyona uğramış bu virüs ile nasıl mücadele edeceklerini tartışıyor. Vaka sayılarının pik noktasına ulaştığı Rusya’da endişeler artarken Moskova Belediye Başkanı’nın yaptığı açıklamada kullandığı “Yeniden kapatsak mı” cümlelerinin kullanılma sıklığı ise artmaya başladı.

Moskova Belediye Başkanı: Ya kitlesel mecburiyetten dolayı toplu aşılama yapacağız ya da tamamen sokağa çıkma yasağı ilan edeceğiz!

Rusların kendilerine ait ürettikleri 4 aşı olmasına rağmen insanlar aşı olmamakta diretiyorlar. Bu durum sadece Rusya’da değil birçok ülkede yaşanıyor. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Bu ülkeler aşılarını birçok ülkeye satıyorlar. Bir sıkıntı çıksa diğer ülkelerin bunu saklama gibi bir durumları yok. Bu konuyla ilgili Moskova Belediye Başkanı bunu ilk defa dile getirdi: Ya kitlesel mecburiyetten dolayı toplu aşılama yapacağız ya da tamamen sokağa çıkma yasağı ilan edeceğiz.

“İHTİMAL VERMİYORUM”

Bu açıklamalar ise insanları tedirgin etti. Çünkü olası verilecek bu karar “Uçuşları nasıl etkileyebilir?” sorusunun cevabını düşündürüyor. Uçuşları kapatabileceklerine ben ihtimal vermiyorum. Çünkü uçuşları kapatmak sadece Türkiye ile sınırlı değil diğer ülkelere de kapatmaları söz konusu. Bütün dünya normalleşmeye çalışırken ve virüsle yaşamaya alışmışken bunun yapılması bana biraz zor verilebilecek bir kararmış gibi geliyor. Son çare olarak yönetim böyle bir karar verirse yine kapatabilirler ama ben ihtimal vermiyorum böyle bir duruma. Çünkü coronavirüs ile nasıl baş edileceği biliniyor ve aşısı bulundu.

RUSYA’DAN TÜRKİYE’YE GİRİŞLER

Birçoğunuz şunları merak ediyor:

Yabancılar Türkiye’ye gelirken HES Kodunu nasıl alacaklar?: Pasaport numaranızı, gideceğiniz adresi, uyruğu olduğunuz ülkeyi seçip belirtiyorsunuz. Girdiğiniz bilgiler sonucunda size otomatik bir HES kodu veriliyor.
HES kodu almak için link: http://register.health.gov.tr

Türkiye’ye girerken yanınızda PCR testi bulundurmak zorundasınız. Ancak aşı olduysanız aşı karnenizi göstermeniz/ibraz etmeniz yeterli. Veya son 6 ay içerisinde covid-19 geçirdiyseniz hastaneden aldığınız PG ile de Türkiye’ye giriş yapabiliyorsunuz.

UÇUŞ SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

15 Nisan’dan önceki Türk Hava Yolları’nın uçtuğu destinasyon sayısı kadar Rusya’dan Türkiye’ye uçuş söz konusu. Turizm sektörüyle konuştuğum kadarıyla günde sadece Antalya’ya 100 uçağın inmesi planlanıyor. Turlarını iptal ederek çok hızlı bir şekilde turistler Türkiye’ye gelmeye başladılar. Ülkemizdeki hizmet anlayışı gerçekten başka hiçbir yerde yok.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu