EkonomiGenelKıbrısManşet

Rusya’nın saldırısı KKTC’nin de canını yakacak!

Türk Lirası, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısında büyük değer kaybına uğradı, ardından biraz toparlandı

Türk Lirası, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısında büyük değer kaybına uğradı, ardından biraz toparlandı

Hem Rusya ile hem de Ukrayna ile stratejik ekonomik ilişkileri bulunan Türkiye krizden etkilenecek ülkelerin başında geliyor

TÜRKİYE SIKINTIYA DÜŞERSE KKTC DE ETKİLENECEK… Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısında birçok ülkeyi olduğu gibi KKTC’yi de olumsuz yönde etkileyecek. Rusya-Ukrayna arasında savaşa dönüşen krizin KKTC arasından ilk etkisi, Türk Lirası’nın değer kayıplarıyla ortaya çıktı. Dün bir ara TL’deki değer kayıpları %6’ları bulsa da akşama doğru kayıplar %2’lere indi. Ancak, ekonomistlere göre, krizin uzaması halinde bu çatışmadan en fazla etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Krizde yaşanan her gelişme Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiriyor. Zira Türkiye’nin turizm, enerji ve gıda gibi çok sayıda sektörde hem Rusya ile hem de Ukrayna ile stratejik ekonomik ilişkileri bulunuyor. Türkiye’nin krizden etkilenme oranının KKTC’yi de sıkıntıya sokmasına kesin gözüyle bakılırken, Türk Lirası’nın daha ilk çatışma haberinde çökmesi bu kaygıyı doğruluyor.

KKTC’DEKİ ETKİLERİ ŞİMDİLİK TL İLE SINIRLI… Dövize endeksli bir ekonomiye sahip olan ülkede TL’nin her değer kaybı, tüm mal ve hizmetlere zam olarak yansıyor. Bu durum da vatandaşın harcamalarını kısmasına neden oluyor. Ayrıca, giderek daha pahalı hale gelen yaşam, üniversitelerdeki yabancı öğrencileri de fazlasıyla etkiliyor. Uzun süredir yaşanan kriz, birçok yabancı öğrencinin rotasını başka ülkelere çevirmesine neden olurken, Türkiye’deki ekonomik krizin derinleşmesi durumunda, buradan gelecek öğrencilerin de azalmasına neden olabilir. Gelişmelerin sürmesi halinde turizm sektörü ve inşaat-emlak sektörü de zora girecek. Türkiye’den turist akışı yavaşlarken, gayrimenkul piyasasında önemli bir yere sahip olan Rusya kökenli alıcılar geri çekilecek.

BU ÜLKELERLE TİCARET RAKAMI YOK… Bu arada, KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre ne Rusya ne de Ukrayna ile kayda değer bir ticari ilişki bulunmadığı görüldü. Turizm Bakanlığı verileri ise ülkeye gelen Rus vatandaşı sayısının 2020’de havayoluyla 2 bin 799, karayoluyla 12 bin 067 kişi, 2021’de havayoluyla 5 bin 500, 2021’de karayoluyla 20 bin 400 kişi olduğunu gösteriyor. Ülkeye gelen Ukrayna vatandaşı sayısı ise 2020’de havayoluyla bin 914 kişi, 2021’de 3 bin 054 kişi, 2020’de karayoluyla 6 bin 190 kişi, 2021’de 8 bin 431 kişi olarak istatistiklere yansıdı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu