KıbrısManşet

Sadece 1 ay yetecek kadar suyumuz var!

Geçitköy Barajı'ndaki su seviyesi korkutucu boyutlara ulaştı.

Haber – Zeynep Uyar

Fotoğraflar: Kenan Doğu

Ocak ayından beri Türkiye’den Kıbrıs’a gelen boru hattındaki arıza nedeniyle Geçitköy Barajı’na su gelmiyor.

Yaklaşık 7 aydır “KKTC Su Temin Projesi”nde Anamur yakınlarında 250 metre derinlikteki boruların patladığı ve onarım çalışmaları sürdüğü için Türkiye’den KKTC’ye su sağlanamıyor.

İklim değişikliği ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığın da etkisiyle zaman içerisinde buharlaşan su, belediyelerde su sıkıntısına neden oldu.

Yapılan son ölçümlere göre 1.5 milyon metreküp su kaldığı tespit edilen Geçitköy Barajı’ndaki su sadece 1 aylık kullanıma yetiyor.

ŞAHALİ: SU AZALMAYA DEVAM EDERSE BAŞKA HASTALIKLAR DA ÇIKACAK

Konu ile ilgili konuşan eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, ülkedeki kuyulardan çıkarılan suyun klorlanmadan kati surette kullanılamayacağını belirtti.

Şahali, sadece arıza sebebi değil, iklim değişikliği ve suyun buharlaşması yüzünden de barajdaki suyun azaldığını ve Ekim ayına kadar biteceği yönünde öngörüsü olduğunu aktardı.

Kendisinin Bakan Dursun Oğuz’u suyun tükeneceği konusunda sürekli uyardığını kaydeden Şahali, Covid-19 salgını sebebi ile suyun kullanım oranının iki katına çıktığını ve suyun bitmesi halinde başka hastalıklarla da mücadele edeceğimizi vurguladı.

Hal böyleyken belediyeler de yerel kaynaklara ve alternatif çözüm yollarına yöneliyor.

LEFKOŞA 3 BÖLGEYE AYRILDI, DÖNÜŞÜMLÜ SU VERİLECEK

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı Geçitköy Barajı’nda yaşanan su sıkıntısına ilişkin Lefkoşa ile ilgili çalışmalarını GIYNIK ile paylaştı.

Başkan Harmancı, Lefkoşa’yı 3 bölgeye ayırdıklarını ve dönüşümlü olarak su sağlanacağı bilgisini vererek, 48-72 saat aralıklarıyla minimum kesinti ve idareli su kullanımı ile tasarruf edilip, suyun dönüşümlü kullanılacağını, oluşan arızanın ise erken zamanda giderilmesinin elzem olduğuna değindi.

Lefkoşa’nın kendisine ait su kaynağının olmadığını dile getiren Başkan Harmancı, yurttaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusundaki uyardı.

LAPTA’DA 14 KÖYÜN 12’SİNE YEREL KAYNAKLARDAN SU VERİLECEK

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ yaşanan su sıkıntısıyla ilgili B planlarını devreye soktuklarını belirterek, Lapta’ya bağlı 14 köyün 12 tanesi için yerel kaynakların kullanımına başlandığını kaydetti.

Aktuğ, köylere suların kontrollü bir şekilde sağlandığını, vatandaşları ise idareli su kullanma konusunda uyardıklarını ifade ederek, Tepebaşı ve Akdeniz köylerinin su ihtiyacının direkt olarak Geçitköy Barajı’ndan sağlandığına dikkat çekti.

Barajdaki suyun yarın bitmesi durumunda Tepebaşı ve Akdeniz köylerinin su sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

TATLISU’DA 2 YEREL KAYNAKTAN 24 SAAT KESİNTİSİZ İÇİLEBİLİR SU

Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, Geçitköy Barajı’ndan su çekmediklerini kaydetti.

Belediye olarak 2 yerel kaynaktan 24 saat kesintisiz içilebilir su kullandıklarını kaydeden Orçan, herhangi bir susuzluk sorunuyla karşı karşıya olmadıklarını belirtti ve herhangi bir susuzluk ve kuraklık karşısında belediye olarak B ve C planlarının da hazır olduğunu belirtti.

MEHMETÇİK BÖLGESİ SU SIKINTISI YAŞIYOR

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli yaptığı açıklamada Mehmetçik bölgesinin ciddi anlamda su sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Tarımsal amaçlı su vermeyi kestiklerini kaydeden Sarıçizmeli, Bafra bölgesindeki halihazırda açık olan otellere de su veremediklerini belirtti.

Sarıçizmeli, bölgede bulunan düşük miktarlı iki kuyularını devreye soktuklarını ve dönüşümlü olarak evlere su verebildiklerini ifade ederek, bölgede 2017’den beri atıl durumda olan deniz arıtma tesisinin atıl durumda beklediğini ve onun faaliyete geçmesi halinde 4 bin metreküp suya sahip olacaklarını kaydetti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu