KıbrısManşet

Sadece çalışan kesimler değil, iş dünyası da huzursuz

Yapılan çağırılarda “toplumsal dayanışmaya” dikkat çekiliyor.

Bir yanda TL’nin değer kayıpları, zamlar ve %100’e dayanan enflasyon öte yanda kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı planlar… 

KİTLESEL EYLEMLER YAYILIYOR… KKTC, 2020’nin başında hükümet değişimi ve Covid-19 ile başlayan, 2021 yılında artan, 2022 yılının daha ilk yarısında zirveye çıkan hem ekonomik hem politik hem de sosyal olumsuzluklarla fokur fokur kaynıyor. Geçen haftaya yine Meclis’te hükümet ile muhalefet arasında çıkan şiddetli tartışmalar ve kitlesel eylemler damgasını vurdu. İktidarın özellikle ifade ve basın özgürlüğüne yönelik yapmaya çalıştığı yasal değişiklik gazetecileri ayaklandırırken, Gazeteciler Birliği’nin başlattığı “Özgürlük Senden Büyük, #Dokunma” eylemleri büyük ses getirirken, Cuma günü Toplumsal Varoluş Platformu, muhalefet partilerinin de desteğiyle Lefkoşa’da bir protesto mitingi düzenledi. Kitlesel eylemlerin artarak devam edeceği belirtiliyor.

 

İŞ DÜNYASI HÜKÜMETE SESLENDİ… Ülkede sadece çalışan kesimler değil, iş ve finans çevreleri de gelişmelerden rahatsız. Son olarak; Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği yeni bir toplumsal mutabakat metnine ihtiyaç duyulduğu yönünde 2 hafta önce yaptıkları çağrıyı ileriye götürecek adımların atılmamasına kızgın. Açıklamada, TL’nin önlenemez değer kaybının, pahalılık ve geçim derdinin ötesinde artık açlık sorunlarına olduğuna işaret edilerek, “Birlikte sorumluyuz birlikte çözelim” çağrısı yinelendi. Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal da yüksek enflasyonun toplum ve ülke üzerindeki olumsuz etkilerini anlatan ses getirici bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Kar-İş ise Cuma günkü açıklamasında ardı ardına gelen akaryakıt zamlarına karşı eylem başlatacağını duyurdu.

 

TATAR BAKANLAR KURULU’NDA… Öte yandan, ülkede tüm kesimler eylem ve açıklamalarla huzursuzluğunu ortaya koymaya çalışırken, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bakanlar Kurulu’na katılarak, özellikle Kıbrıs sorunu hakkında kabine üyeleriyle görüş alış-verişinde bulundu. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başbakan Ünal Üstel başkanlığında yeni kurulan hükümete, yapısal sorunların çözümü ve ivedilik bekleyen tasarıların yasalaşması için destek belirtip çalışmalarında başarılar diledi” denildi. Açıklamada ayrıca, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yapacağı ziyaret öncesi, Kıbrıs konusunda ortaya koyduğu “yeni vizyon”, Maraş, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurular, Anastasiadis’in güven yaratıcı önlemler mektubu yanında ekonominin de konuşulduğu kaydedildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu