DünyaKıbrısManşet

Sadece Kıbrıs değil bütün dünya pişiyor

KKTC Meteoroloji Dairesi önümüzdeki günlerde kavurucu sıcaklar beklendiğini duyurdu

KKTC Meteoroloji Dairesi önümüzdeki günlerde kavurucu sıcaklar beklendiğini duyurdu

Kıbrıs ile birlikte kuzey yarım kürede birçok ülke ve bölge aşırı sıcaklarla boğuşuyor

Dünyanın birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları, ölümcül seller ve büyük orman yangınları yaşanıyor

41 DERECEYİ GÖRECEĞİZ

KKTC Meteoroloji Dairesi önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ın sıcak hava dalgasından büyük ölçüde etkileneceğini duyurdu. Tahminlere göre, en yüksek hava sıcaklığının iç kesimlerde 38-41; sahillerde 33-36 derece dolaylarında olması bekleniyor. Meteoroloji Dairesi’nin 23-29 Temmuz tarihlerini kapsayan hava tahmin raporuna göre belirtilen sürede KKTC alçak basınç sistemi ile sıcak hava kütlesinin etkisi altında kalacak. Hava periyod süresince açık olacak; rüzgâr ise genellikle Güney ve Batı yönlerden orta kuvvette zaman zaman kuvvetli olarak esecek. Hem sıcaklık artışı hem de rüzgârın etkili olacağı bu günlerde orman ve arazi yangınlarına karşı daha dikkatli olunması isteniyor.

SICAKLIK, KURAKLIK, YANGIN

Kıbrıs, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında yüksek sıcaklıkların yaşandığı bir coğrafi konuma sahip ancak, son yıllarda Batı Avrupa hatta Kuzey Avrupa ülkeleri de anormal sıcaklıklarla karşılaşıyor. İngiltere’nin Temmuz ayının ilk yarısında Kıbrıs’ın üzerinde sıcaklıklarla boğuştuğu ve hiç alışık olmadığı orman yangınlarıyla karşılaştığı biliniyor. Avrupa kıtasında son günlerde hava sıcaklıkları 40 derecenin üzerine tırmandı. Dünyanın birçok bölgesinde de sıcak hava dalgaları, ölümcül seller ve orman yangınları yaşanıyor. Bilim insanları bu tür aşırı hava olaylarının iklim değişikliği yüzünden meydana geldiğini söylüyor. Hızla yükselen hava sıcaklıkları birçok ülkede orman yangınlarına yol açtı. Bu sırada kentsel bölgelerde ulaşımda aksaklıklar yaşandı ve su kıtlıkları yoğunlaştı.

BİR GÜN BU SICAKLIK BİZE SERİN GELEBİLİR

Londra’da Imperial College London’da iklim uzmanı olan Profesör Friederike Otto, “Bu sıcaklıklar bir gün bize serin gelmeye başlayabilir” dedi. Uzmanlar son 50 yıl içinde sıcak hava dalgalarının süresinin neredeyse iki katına çıktığını, bu sürenin her yıl artığını aktarıyor. Bilim insanları endüstri devriminin ardından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlanan fosil yakıtlarının ortaya çıkardığı karbon emisyonları nedeniyle dünyanın 1,1 derece arttığını aktarıyor. Uzmanlar bu sıcaklığın dünyanın her yerine eşit şekilde dağılmadığı için belli bölgelerde aşırı hava olaylarına yol açtığını, emisyonlar kesilmediği müddetçe bu döngünün devam edeceğini söylüyor. Bilim insanları gelinen aşamayı 4 maddeyle şöyle özetliyor: 1. Daha şiddetli ve daha uzun sıcak hava dalgaları; 2. Daha uzun süreli kuraklıklar; 3. Kuruyan yeryüzü nedeniyle orman yangınları için daha fazla yakıt; 4. Şiddetli ve aşırı yağış olayları.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu