Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
GenelGüney KıbrısKıbrısManşet

SAFE Tüzüğü’nün onaylama kararının AB mahkemesine götürülmesi görüşülecek

Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk Konuları Komitesi’nin (JURI) 23-24 Haziran’da Konsey’in yeni savunma ve güvenlik mimarisi ile ilgili SAFE Tüzüğü'nü onaylama kararını AB mahkemesine götürmeyi görüşeceği bildirildi.

Stelios
California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

Avrupa Parlamentosu (AP) Hukuk Konuları Komitesi’nin (JURI) 23-24 Haziran’da Konsey’in yeni savunma ve güvenlik mimarisi ile ilgili SAFE Tüzüğü’nü onaylama kararını AB mahkemesine götürmeyi görüşeceği bildirildi.

Haftalık Kathimerini,  JURI’nin, Türkiye de dahil üçüncü ülkelerin de katılımına olanak tanıyan tüzüğün Komisyon tarafından olağanüstü önlem kapsamında, üyelerin oybirliğine gerek duyulmayıp oy çokluğuyla geçirilerek diğer kurumların devre dışı bırakılmasını inceleyeceğini yazdı.

JURI’nin, meseleyi Avrupa Birliği Mahkemesi’ne götürme kararı üretmeyebileceğine de dikkat çeken gazete, 23-24 Haziran’da konuyu mahkemeye götürme kararı çıksa da Türkiye için durumun değişmeyeceğini, mahkemeden karar çıkana kadar Türkiye’nin, SAFE programı için ayrılan toplam 150 milyar euroluk ödenekten yıl sonuna kadar faydalanabileceğini yazdı.

Gazete “Her halükarda Türkiye artık AB’nin yeni savunma ve güvenlik mimarisinin içerisindedir ve Kıbrıs sorunu, bütün olumsuz perspektifleriyle çözümsüz duruyor.” ifadesine yer verdi.

Öte yandan Alithia Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın dün denizcilikle ilgili bir “Nautemboriki” isimli bir yayına verdiği söyleşide, Türkiye’nin AB’nin SAFE programına katılımı konusuna da değinerek “Avrupalılar nasıl bir Avrupa istediklerine karar vermeli.” dediğini yazdı.

“Dendias Avrupalılar nasıl bir Avrupa istediklerine karar vermeli”

Habere göre Dendias “İlkeler, değerler ve uluslararası hukuk kurallarına saygı olmadan Avrupa’nın bir mantığı yok. AB üye devletlerini tehdit eden veya tanımayanların ayırt edilmeden Avrupa’nın yeniden silahlanma argümanına girmesinin de bir mantığı yok. Bazı ülkeler, ekonomik çıkar adına Batı değerler kültürünün İfigenia’sı haline getirilmesi de talep edilemez.” dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki iyi atmosferin Türkiye tarafından kullanılan bir söylem olabileceğini, muteber görülemeyeceğini öne süren Dendias “Umarım (AB’deki ) ortaklar, Yunanistan’a yönelik savaş tehdidi devam etmekteyken, Türkiye-Libya mutabakatı yürürlükteyken, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumsuz tavır devam ederken bunu öyle algılamazlar.” ifadesini kullandı.

“Yunanistan Mısır’dan Türkiye-Libya mutabakatının onaylanmasını engellemek için diplomatik müdahale istedi”

Aynı gazete Türk kaynaklarının Middle East Eye’a 2019’da imzalanan Türkiye-Libya mutabakat zaptının bu aşamada onaylanmasının ya da reddedilmesinin söz konusu olmadığı açıklaması ve Libya’nın Batı’sında söz sahibi olan Hafter ile oğullarının, Türk hükümeti ile ilişkilerini derinleştirmeyi hedeflediği açıklamasının Yunanistan’ı “paniğe soktuğuna” dikkat çekti.

Gazete “Middle East Eye”in, Yunanistan’ın Mısır’a Türkiye-Libya mutabakatının onaylanmasını engellemek için diplomatik müdahale çağrısı yaptığını ve Yunanistan’ın Hafter hükümetinin Ankara ile yakınlaşmasından endişelenerek Türkiye’nin deniz zaferini Mısır’ı müdahil ederek engellemeye çalıştığını” yazdığını aktardı.

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu