GenelKıbrısManşetSağlık

Sağlığımıza zehir tehdidi!

Tarım Dairesi’nin son yaptığı denetimlerde “limit üstü koruma (zehir)” saptanan ürün sayısında patlama yaşandı

LİMİTLERİN ÜSTÜNDE

Tarım Dairesi’nin yaptığı rutin gıda denetimlerinin sonuncusunda 62 ürünün 17’sinde limit üstü zehir çıkması dikkati çekti. Daire, 4-10 Ağustos tarihleri arasında ithal ve yerli üretim gıda denetim sonuçlarını geçtiğimiz gün açıklarken, “İthal 11, yerli 6 üründe limit üstü koruma ürünü tespit edildi.” Daha önceki denetimlerde sadece 2-3 ürün sıkıntılı çıkarken, bu sayının 17’ye fırlaması sağlıkla ilgili endişeleri de beraberinde getirdi. İthal ve yerli ürünlerden numune alınarak Devlet Laboratuvarı’nda yapılan analizler neticesinde çıkan sonuçlar, Avrupa Birliğinde kullanılan Pestisit Kalıntı Limitlerine göre değerlendiriliyor.

11 İTHAL ÜRÜNÜN 6’SI KİRAZ

Tarım Dairesi’nin açıklamasında, analizler sonucunda ithal ürünlerden alınan 38 numuneden 27 numune temiz çıkarken, 11 üründe limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi. “Sağlık açısından sakıncalı” olduğu saptanan ithal ürünlerin 6’sının “kiraz” olması dikkatlerin bu ürüne çevrilmesine neden oldu. 9 kiraz örneğinin sadece 3’ünün “temiz” çıkması, bu ürünlerin ithali sırasında sağlık belgesi istenip-istenmediği konusunu yeniden gündeme taşıdı. 1 Haziran-10 ağustos tarihleri arasındaki denetimlerde ithal ürünlerin büyük çoğunluğu temiz çıkarken, sıkıntılı ürünlerin büyük çoğunluğunun elma, armut ve kiraz olduğu da kayıtlara geçti.

YERLİ BABUTSA SIKINTILI

 Yerli ürünlerin denetimlerinde ise 24 numunenin 18’ i temiz çıkarken, 3 numunede tavsiye dışı bitki koruma ürünü ve 3 numunede ise limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi. Kıbrıs’ın meşhur babutsasında özellikle bu yılki denetimlerde “zehirli” numune sayısında patlama yaşandığı dikkati çekti. Babutsada tavsiye dışı bitki koruma ürünü tespit edilmesinin ana nedenlerinden başında, bu sevilen meyvede son yıllarda artan “babutsa koşnili” (Pamukçuk, babutsa biti) hastalığına karşı verilen “bilinçsiz” mücadele geliyor. Devlet birimlerinin üreticiyi bu mücadelede yalnız bırakması, vatandaşların kendi kafalarına veya çevrelerinin telkinine göre ilaç kullanmasına neden oluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu