GenelKıbrısManşetSağlıkSpor

Sağlık açlıkta

8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji santralleri olan mitokondri ile fonksiyonlar uyarılıyor. Böylelikle yenilenme hormonları en üst düzeye çıkıyor ve düşük kalorili diyetlerin neden olduğu hücre içi hasar ortadan kalkıyor

Dwayne Douglas Johnson; Nâm-ı diğer The Rock; 2 Mayıs 1972’de anne Ata Johnson ve güreşçi baba Rocky Johnson’un oğlu olarak Amerika Kaliforniya’da dünyaya geldi. Lise yıllarında Amerikan Futbolu ile ilgilenen Johnson, daha sonra evleneceği Danny Garcia ile 1992 yılında Miami’de tanışmış. 1995 yılında Miami Üniversitesinin Psikoloji Bölümü’nden mezun oldu. Sakatlandığı için Amerikan Futbolu’nu bırakan Dwayne Johnson aile sporu olan güreşe başladı. Johnson, WWE kemerini altıncı defa kazanan ilk isim olmuş. Toplamda 16 kez şampiyon olan Dwayne Douglas Johnson, 1999 yılında Beyond the Mat adlı filmle sinemaya başladı. Ve 2011 yılında Hızlı ve Öfkeli serisine katılarak kariyerinde zirve yaptı. 2016’da Forbes verilerine göre yıllık 64,5 milyon dolarlık geliriyle en çok kazanan aktör unvanını aldı bereket versin.

Bizim adamın boyu 196 cm. Kilosu ise 118 kg. Haftanın 6 günü, günde çift idman (ki her sabah 04.00’de kardiyo için uyanırmış) har har. 387 milyon Instagram takipçisi üzerinden Under Armour’nda reklam yüzü olmuş. Geçenlerde de 51’nci yaşını kutlayan Rock, fiziksel formunun sırrını Aralıklı Oruç Diyeti (Intermittent Fasting) olarak açıkladı. Bu diyet türü ilk kez 1945 yılında ortaya atılmış. 8 saat yemek yiyip 16 saat boyunca midenizi dinlendirme üzerine kurulu olan bir diyet türü.

Yemeye ayırdığınız vakti 24’e bölmek yerine 8 saatle sınırlandıran 8 saat diyeti. ‘Temelde yediklerinizi değil, yediğiniz zamanı kısıtlıyor’. 8 saat boyunca abartmadan ve de doğal olan her istediğinizi yedikten sonra 16 saat oruç tuttuğunuz bu süre ise vücudunuzun dinlenmesini, kendini onarmasını ve kalorileri yakmasını sağlıyor. Böylelikle hızlı bir şekilde zayıflayabiliyorsunuz.

8 saat yiyip 16 saat aç kaldığımızda hücrelerimizdeki enerji santralleri olan mitokondri ile fonksiyonlar uyarılıyor. Böylelikle yenilenme hormonları en üst düzeye çıkıyor ve düşük kalorili diyetlerin neden olduğu hücre içi hasar ortadan kalkıyor.

Tam tersini düşünelim. Sık yemek yediğimizde vücuda devamlı olarak glikojen depolanıyor ve glikojen rezervi hiç tükenmediği için vücut enerji için yağ yakmayı unutuyor, sadece glikojen yakmak için uğraşıyor. 8 saat diyeti ise enerji için yağ yakmayı sağlıyor ve böylelikle kişi kısa sürede kilo verebiliyor.

Uzmanlar sürekli olarak dillendiriyorlar; Aç kalınan süre boyunca kandaki insülin düşer. Kas yapımı ve aktifleşen leptin hormonu ile yağ yakımı hızlandırır. Karbonhidratlardan uzak kalmamıza yardımcı olur bu da dinç ve zinde hissetmemize yardım eder. Düşen insülin kalp ve şeker hastalığı riskini azaltır. Uzun süreli açlık hastalıkların da önlenmesine yardımcı olur. Jennifer Lopez, Miranda Kerr, Nicole Kidman, Benedict Cumberbatch, Ben Affleck de bu yolla formda. Bendeniz de Çiğdem’le birlikte 12.00 ile 20.00 saatleri arasına sıkışmış bir yeme aralığına girdik ki hayırlısı ile 6/16 saat yeter de artar bile The Rock Style. Korkmayın, açlıktan ölmüyor insan. Sağlık açlıkta. Sağlıkla.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu