KıbrısManşetSağlık

Sağlık Bakanlığı’ndan “25 Nisan Dünya Sıtma Günü” açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesinde üye devletler 2007 yılında 25 Nisan’ı “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı 25 Nisan “Dünya Sıtma Günü ” hakkında açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasının tamamı:

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesinde üye devletler 2007 yılında 25 Nisan’ı “Dünya Sıtma Günü” olarak belirlenmiştir.

Bu bağlamda sıtma hastalığının engellenmesi ve kontrolü ile ilgili çalışmaların devam edilmesi gereğinin altını çizmek ve toplumun hastalıkla ilgili olarak bilgilendirmesini sağlamak maksadıyla dünyada çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.

Sıtma, yoğun olarak Afrika kıtasında bulunan 91 ülkede sıklıkla görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Geçmişte ülkemizde de sıklıkla görülen bir hastalık olan sıtma günümüzde yalnızca yurtdışı sıtma vakaları bildirilmektedir.

2022 yılı içerisinde yabancı uyruklu 3 kişide sıtma tespit edilmiştir

Enfekte sivrisinek ile sıtma dışında filariasis, Batı Nil virüsü, yellow fever, dank ateşi gibi hastalıkların da bulaşması nedeniyle; Temel Sağılık Hizmetleri Dairesi tarafından planlı bir şekilde sivrisinek ile mücadele etkinlikleri yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Bu kapsamda sivrisinek üremesini engellemek açısından halkın bilinçlendirilmesi, havaların ısınmaya başladığı Mart ayından havaların soğumaya başladığı Ekim – Kasım aylarının sonuna kadar kırsal alanlarda durdun suların olduğu yerlere, dere yataklarına, kuyulara, göllere, barajlara ve benzeri yerlere ekiplerimiz tarafından biyolojik ilaçlamalara devam edilmektedir. Ayrıca Kamboçya balığı olarak adlandırılan balıklar da biyolojik mücadele için durgun sulara bırakılmaktadır.

Bu mücadelede amacıyla kullanılan ilaçlar tamamen biyolojik olduğundan dolayı hem doğa hem de hayvan dostu ilaçlardır.

Birleşmiş Milletler ara bölgesi içerisinde sıtma ile mücadele kontrol programı içerisinde iki toplumun sağlık ekipleriyle durgun su kaynaklarının, dere yataklarının ilaçlamaları düzenli olarak yapılmaktadır.

Sivrisinek ile mücadelede saksı bitkilerinin altlıkları, süs havuzları, yağmur oluklarındaki birikintiler, yağmur suyu toplayabilecek kova, oyuncak, el arabası, evcil hayvan kapları gibi bahçenizde az miktarda da olsa suyu tutabilecek her şey sivrisineklerin üreme alanına dönüşebilmektedir. Bu nedenle, biriken suyu 3-4 gün içinde boşaltın veya değiştirin.

Unutmayın! Sıtma, filariasis, Batı Nil virüsü, yellow fever, dank ateşi gibi hastalıklara neden olan sivrisinek ile mücadele ancak halk ve kurumların iş birliğiyle başarılı olur.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu