GenelKıbrısManşetSağlık

“Sağlık raporu için sağlığımızdan oluyoruz”

Yüzlerce kişi, her gün, çalışma ve öğrenci izni uğruna sağlık raporu alabilmek için uzayan kuyruklarda eziyet çekiyor

DEVRİM DEMİR

Yüzlerce kişi, her gün, çalışma ve öğrenci izni uğruna sağlık raporu alabilmek için uzayan kuyruklarda eziyet çekiyor

ÜLKEDE SAĞLIK SİSTEMİ SORUNLAR YUMAĞI

Ülkemizde kontrolsüz şekilde artan nüfusun yarattığı sorunlar çığ gibi büyüyor. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde çalışma izni ve öğrenci izni çıkarabilmek için sağlık raporu almak isteyen yüzlerce kişi sorunlar yumağı içinde boğuluyor. Sağlık raporu almak neredeyse eziyete dönüşen hastanede, bazen iki bazen de bir personelin çalıştığı ifade edilirken, adanın hemen her köşesinden gelen işçiler ve öğrenciler maruz kaldıkları sistemsizliğe isyan etti. Sağlık raporunun sadece Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde verildiğini ifade eden onlarca işçi; Mağusa, Lefkoşa, Güzelyurt hatta Karpaz bölgesinden geldiklerini ancak sıra kendilerine gelene kadar mesainin bittiğini ve bir sonraki gün yeniden aynı eziyete katlanmak zorunda kaldıklarını söyledi. Sağlık raporu işlemleri, Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin bodrum katında yapılırken, daracık bir alanda onlarca kişinin üst üste beklemesi sağlık açısından da oldukça riskli.

KUYRUK SABAH 05.00’DE BAŞLIYOR

Çalışma izni çıkarabilmek amacıyla, sağlık raporu alabilmek için Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne akın eden işçiler ve öğrenciler, sabah 05.00 itibarı ile ilgili bölümde hem sıranın hem de personelin gelmesini bekliyor. Metrelerce uzayan kuyruk hastane avlusunda bulunan park yerine kadar devam ediyor. Oturmak için yer bulamayan yüzlerce kişi, kavurucu sıcağın altında her gün saatlerce bekliyor. Onlarca kişi de raporun temin edildiği hastanenin bodrum katında ‘tıkış tıkış’, nefesin dahi zor alındığı bir alanda sırasının gelmesini bekliyor.

“GÜNLERCE GELİP-GİDİYORUZ”

GIYNIK Gazetesi’ne konuşan işçiler, sağlık raporu almanın eziyete dönüştüğünü söyledi. Sabahın karanlığında yola çıktıklarını, buna rağmen 12.00 olmadan personelin ayrıldığını belirterek, “Burada gördüğünüz birçok insan günlerdir gidip geliyor, çünkü sıra gelmeden personel ayrılıyor. Uzak yerlerden gelenler var. Her gün benzin parası harcayıp sadece bir rapor almak için kavurucu sıcakta ve ayakta en az beş altı saat bekliyoruz. Bu sistemin sadece Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde olması çok kötü, Mağusa ve Girne’de de olması gerekir. Çok zorluk çekiyoruz, yazın sıcak, kışın soğuk yetkililer buna bir çözüm üretmeli” sözleriyle sitemlerini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu