GenelKıbrısManşetSağlıkToplum

Sağlıkta yetkililer ‘sus pus’

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, medyada gündem olan Batı Nil Virüsü hakkında sağlıkta baş sorumlu olan Sağlık Bakanlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nden resmi bir açıklama talep etti

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, medyada gündem olan Batı Nil Virüsü hakkında sağlıkta baş sorumlu olan Sağlık Bakanlığı ve Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nden resmi bir açıklama talep etti.

“ŞÜPHESİ BİLE TEHDİT”
Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Batı Nil Virüsü hakkındaki iddialar konusunda Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi tarafından resmi bir açıklama yapılmamasına tepki gösterdi. Platform, halen kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi paylaşılmamış olmasını eleştirerek, bu türden sağlık tehditlerinin şüphesinin bile ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu ciddi sağlık sorununun şüphesi bile halk sağlığını tehdit edici bir durumdur ve sağlıkta baş sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir” ifadesine yer verildi.

“BİLİMSEL Mİ YOKSA İALE TEMELLİ BİR YAKLAŞIM MI?”
 Çevre platformu ayrıca, sivrisineklerle mücadelenin önemine vurgu yaparak Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’nden bazı kritik sorulara cevap vermesini talep etti. Bu sorular arasında; sivrisineklerle mücadelenin detaylı ve kapsamlı bir şekilde yürütülüp yürütülmediği, sivrisinek türlerinin sürekli olarak taranıp taranmadığı, sivrisinekle mücadelenin bilimsel bir yaklaşım mı yoksa ihale temelli bir yaklaşım mı olduğu gibi konular yer aldı. Platform ayrıca, Batı Nil Virüsü gibi etkenlerden kaynaklanabilecek hastalıklar konusunda devletin hazırlıklı olup olmadığını da sorguladı.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA YÖNELTİLEN BAZI SORULAR:

*Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerle mücadelede belediyeler ile iş birliği içerisinde ada genelinde detaylı ve kapsamlı sivrisinek larva mücadelesi için yeterli bir çalışma yürütmekte midir?

*Sivrisineklerden bulaşabilen hastalıkların erken teşhisi ve önleme faaliyetlerinin yürütülmesi açısından adada sivrisinek türlerinin sürekli olarak taranması, sivrisinek türlerinin tespit edilmesi, haritalandırılması gibi bazı bilimsel ve teknik çalışmalar ne düzeyde yapılmaktadır?

*Sivrisineklerle mücadelede devletimiz yeterli donanıma ve insan kaynağına sahip midir?

*Sivrisineklerle yapılan mücadele, sivrisineklerin gelişim dönemine uygun bir şekilde bilimsel akla göre mi yapılmaktadır yoksa temel alınan nokta ihale kıyakçılığı mıdır?

*Batı Nil Virüsü gibi etkenler nedeniyle sivrisineklerden bulaşan ciddi hastalıklarda kamu sağlık hizmetleri olarak hazır mıyız? Hastalıkların teşhis ve tedavisine hazırlıklı bir yapımız var mıdır?

Diğer Haberler

Başa dön tuşu