GenelKıbrısManşet

Şahali: ‘Ankara ile ilişkilerimiz her zamanki gibi karşılıklı yarara ve saygıya dayalı bir biçimde devam edecek’

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın KKTC temaslarını ve CTP'nin duruşunu değerlendirdi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Erkut Şahali, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyetin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  ziyaretini Ada TV’de değerlendirdi.

Cüneyt Oruç’a konuşan Şahali, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği hitaba katılmama nedenlerini hakkında açıklamalarda bulundu.

‘TC hükümeti ile KKTC ana muhalefetinin teması yok’

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin toplantıya katılmamasının en önemli gerekçesinin Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkiler bağlamında bir süreden beri Türkiye hükümeti ve KKTC ana muhalefetinin herhangi bir temas kurmuyor oluşu olduğu dile getiren Şahali; “bizim görüşlerimiz de hesaba katılarak Kıbrıs’a dair değerlendirmeler yapılmıyor” dedi. Bunun sağlıklı bir durum olmadığını ifade eden CTP’li vekil; Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle başlayan ve o dönemden beridir devam eden bazı durumların da CTP’nin kararında etkisinin olduğunu aktararak şu cümleleri kullandı:

“Argümanlarımızdan bir diğeri de; Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında seçimleri yönetmekle sorumlu olan Yüksek Seçim Kurulu’nun tüm uyarılarına karşın, seçim yasaklarını ihlal eden, Kıbrıs Türk demokrasisini çok fazla dikkate almayan, kamu kurumlarını bertaraf ederek Türkiye Cumhuriyeti makamlarının siyasi etkiye yol açacak faaliyetlerde bulunmuş olmaları. Türkiye’den gelen siyasi kimliklerin seçim kampanyalarında aktif yol almalarıydı. Böylesine sağlıksız bir ortamda gerçekleşen böyle bir ziyaretin uluslararası ilişkilerde yeri olan parlamentoya hitap olan kısmına Cumhuriyetçi Türk Partisi onay da verdi. Hitap edilmesin demedik. Dolayısıyla dost ve kardeş Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’nın talebine elbette olumlu yanıt vermek gerekirdi. Sayın Erdoğan usulüne uygun olarak parlamentoya hitap etmek istedi ve usulüne uygun olarak da onaylandı. Ama dile getireceği görüşler ve özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile başlayan ve devam eden KKTC’nin kendi kendini yönetme sorumluluğuna müdahale eden tavırlar ile birlikte söyleyeceklerine katılmadığımızı beyan etmek için o oturuma katılmadık.”

‘Ankara ile ilişkiler her zaman olduğu gibi devam edecek’

Şahali, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin seçimlerden sonra hükümete gelmesi durumda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC Meclisi’nde gerçekleştirdiği hitaba Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin katılmamış olmasının, iki ülke arasındaki ilişkileri ne denli etkileyeceği konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin şahıslara değil seçilmiş olan demokratik temsilcilere saygı gösterdiğinin altını çizen CTP’li vekil, dolayısıyla CTP’nin hükümet olması durumunda da Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkinin her zaman olduğu gibi devam edeceğini söyledi.

Erkut Şahali’nin konu ile ilgili ifadeleri şu şekilde:

“Ankara, Kıbrıs Türk halkına ve Kıbrıs Türk halkının demokratik seçilmiş temsilcilerine kırmızı halı serer. Bizim şahsımıza değil. Ankara bizim şahsımızdan ötürü Kıbrıs Türk halkına bakışını ve değerlendirmesini açısını değiştirecekse bunu Ankara’nın izah etmesi gerekir. Biz demokratik bir seçimle bu ülkede hükümete gelirsek, Ankara ile ilişkilerimiz her zamanki gibi karşılıklı yarara ve  saygıya dayalı bir biçimde devam edecek.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu