ManşetTürkiye

Sahte içki kabusu büyüyor: Türkiye’de 44 kişi hayatını kaybetti

Sahte içkiden hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. İzmir'de sahte içki tükettikten sonra fenalaşan ve hastanede yaşamını yitirenlerin sayısı 18'e yükselirken İstanbul'da can kaybı 7'e ulaştı. Son olarak Zonguldak'ta sahte içkiden bir kişinin hayatını kaybetmesiyle sekiz ilde toplam can kaybı 44'e ulaştı

Sahte içki Türkiye genelinde can almaya devam ediyor…

İzmir’in birçok ilçesinde sahte içki içtikten sonra fenalaştığı iddia edilen çok sayıda kişi, görme kaybı ve mide bulantısı şikayetiyle hastanelere kaldırıldı.

İstanbul ve İzmir’in yanı sıra Türkiye’nin altı ilinden daha sahte içki nedeniyle ölüm haberi geldi.

Kırıkkale, Mersin, Aydın, İzmir, İstanbul, Muğla, Trabzon ve Zonguldak’ta sahte içkiden ölenlerin sayısı 44’e yükseldi.

ETİL ALKOL METİL DİYE PİYASAYA SÜRÜLDÜ

Emniyetten alınan bilgiye göre, 1 Kasım’dan itibaren etil alkol satışlarının yasaklanacak olması nedeniyle piyasaya çok miktarda etil alkol adı altında metil alkol sürüldü.

Etil alkol satanların da malzemeler elinde kalmasın diye satışı hızlandırdığı tahmin ediliyor.

Ancak içine daha ucuz olduğu için metil alkol de eklenince zehirlenmeler başladı.

EMNİYET’TEN SAHTE İÇKİ ZEHİRLENMELERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü alkollü içki zehirlenmeleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı. “Olaylarla ilgili Emniyet birimlerimizce yapılan operasyonlar neticesinde yakalanan 58 şüpheliden 7’si tutuklanmıştır.” denilen açıklamada, “Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Birimlerince ölüm olayları sonrasında 5- 11/10/2020 tarihleri arasında yapılan operasyonlarda 16.737 litre etil alkol, 3.253 litre ile 2.495 şişe sahte alkollü içki ele geçirilmiştir.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca “Son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili olarak yaptığımız araştırmalar ve elde ettiğimiz bulgular sonucunda; marketlerde satılan ve dezenfektan olarak kullanılan etil alkol bazlı yüzey temizleyici sıvılara, içki aromaları karıştırmak suretiyle içilmesinden dolayı zehirlenme vakalarının yaşandığı anlaşılmıştır.” denildi.

EMNİYET’TEN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞÖYLE DENİLDİ:

“Toplum sağlığının korunması amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Birimlerince 2020 yılında 1.483 alkollü içki kaçakçılığı/sahteciliği operasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan operasyonlarda 2.242 şüpheli hakkında adli işlem yapılmış, 215.285 şişe ile 606.706 litre sahte/kaçak alkollü içki ele geçirilmiş ve 128 adet yasa dışı alkollü içki imalathanesi deşifre edilmiştir.

Son zamanlarda alkollü içki zehirlenmesine bağlı olarak farklı illerimizde ölüm olayları yaşanmıştır. Olaylarla ilgili Emniyet birimlerimizce yapılan operasyonlar neticesinde yakalanan 58 şüpheliden 7’si tutuklanmıştır.

Yaşanan ölüm olaylarına sebebiyet veren sahte etil alkollerin kaynağının tespitine yönelik Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı koordinesinde İzmir, Mersin ve İstanbul KOM Birimlerince gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde tespit edilen 2 depoya yönelik 12.10.2020 tarihinde operasyon gerçekleştirilmiştir. Yapılan aramalarda 10.505 litre etil alkol, 1.550 adet boş bidon, 1.000 adet kapak, 3 adet içki üretim makinası ve çok sayıda sahte etil alkol etiketi ele geçirilmiştir. Olaylarla ilgili olarak 5 şüpheli gözaltına alınmıştır. Yapılan operasyonlarla etil alkolün piyasaya dağıtılması engellenerek daha fazla can kaybı yaşanmasının önüne geçilmiştir.

Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Birimlerince ölüm olayları sonrasında 5- 11/10/2020 tarihleri arasında yapılan operasyonlarda 16.737 litre etil alkol, 3.253 litre ile 2.495 şişe sahte alkollü içki ele geçirilmiştir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu