EkonomiKıbrısManşetToplum

“Sahtedir, Ali Cengiz oyunudur!”

İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Ocak ayı hayat pahalılığı oranı protesto edildi

İstatistik Kurumu’nun açıkladığı Ocak ayı hayat pahalılığı oranı protesto edildi.

 BAŞBAKANLIK ÖNÜNDE KAHVALTI MASASI KURULDU
İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz Ocak ayı için açıkladığı “Yüzde 3.84’lük hayat pahalılığı” oranına tepkiler devam ederken, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), dün Başbakanlık önünde eylem yaptı. Eylemde hayat pahalılığı oranının “doğru olmadığı ve gerçek olmayan verilerle elde edildiği” savunuldu. Eylem sırasında Başbakanlık önünde, 650 TL’ye mal olan 4 kişilik ailenin kahvaltı masası kuran sendikacılar, bazı tüketim maddelerinde Aralık 2023’ten bu yana meydana gelen fiyat artışlarını gösteren dövizler de taşıdı.

“ORAN SAHTEDİR”
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, yaptığı konuşmada, temel gıda maddeleri ve tüm ürünlere yapılan zamlara işaret ederek, açıklanan oranı “halkla alay etmek, dalga geçmek” olarak niteledi. Eylem, “Bu sonuç ancak gerçek olmayan verilerle elde edilebilecek bir orandır, sahtedir. TÜFE oranını düşük göstermek için kullanılan veya yararlanılan hizmet ve mallar da gerçeği yansıtmamaktadır” dedi. Oran hesaplanırken temel mal ve hizmetler yerine “perdelik kumaş, ruj, TC/KKTC piyango bileti, saksı çiçekleri” gibi kalemlerin dikkate alındığını savunan Eylem, bunu “Ali cengiz oyunu” olarak değerlendirdi.

“KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?”
TL’nin merkezi Türkiye’de HP oranının 6.7 olarak açıklandığını hatırlatan eylem, şöyle devam etti: “Bu hesaba göre, Türkiye, TL kullanan ancak birçok mal ve hizmeti döviz üzerinden ödeyen bizden daha pahalı bir ülkedir… UBP- DP -YDP hükümeti, kimi kandırıyorsunuz? Enflasyon artmakta, alım gücü düşmekte, halk fakirleşmektedir. Orta sınıfı yok etmekte, HP oranını düşük göstermek için bin bir takla atmaktasınız. Asgari ücretle çalışanları, göç yasasına tabi çalışanları açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm etmektesiniz.”

14“MATEMATİĞE AYKIRI”
KTOEÖS Mali Sekreteri Ahmet Karaoğulları da konuşmasında, “Türkiye’de %6.7 çıkan hayat pahalılığı oranının KKTC’de %3.84 olması, matematiğe ve mantığa aykırıdır” derken, bazı tüketim maddelerinin Aralık 2023’ten Ocak 2024’e kadar fiyatlardaki değişim oranını aktardı. Karaoğulları, bu dönemde kuzu etinin %52; dana kıymasının %36; 1 litre sütün %31; fabrikasyon yapılmış hellimin %28; 6 adet yumurtanın %12; tavuğun %15; elektriğin %7 ve çocuk bezinin %66 oranında arttığını belirtti.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu