DünyaManşetSporToplumYaşam

Şaka gibiler

Mâlum, vahşi kapitalizmin sınırı da yok, merhameti de. Zengin de aynı dertte, züğürt de. “El, elinkini ve eldekini görmeyince mertek” misâli kimse hayatından memnun değil

Eski zamanlardı; Hani şu rahmetli Cem Karaca “Tulumlarını giy artık. Bu kızdan sana bir ekmek çıkmaz. Çok da üzerine gidersen, kalkar hilâl kaşları ve de sana kim bu serseri cinsinden bakar. Boş hayallere dalma. İşçisin sen işçi kal” hâllerinde olan birçok sporcu vardı geçmiş zaman. Ama artık sporcu işçiler yerine patron sporcular var. Instagram üzerinden “Influencer” adlı ‘ilham vericiler’ var ya, her yayımları nakit cinsinden bereket. Örneğin Instagram’da Cristiano Ronaldo’nun CR7 adlı hesabının toplamda 478 milyon adet kayıtlı ve de düzenli takipçisi var. Her fotosuna ortalama 7 milyon beğeni yanında, sadece bu platformda  her yayımın reklam getirisi 120 bin USD mâşâAllah altılı karın kası baklavalı cinsinden.

Mâlum, vahşi kapitalizmin sınırı da yok, merhameti de. Zengin de aynı dertte, züğürt de. “El, elinkini ve eldekini görmeyince mertek” misâli kimse hayatından memnun değil, Almeyda da. Arjantin’in milli kahramanı ve de efsane futbolcusu Matias Jesus Almeyda; “Biz futbolun sahte dünyasının içindeyiz. Bu tamamen düzmece bir dünya. Bizlere basit bir oyun oynamamız için milyon dolarlar veriyorlar ama biz sadece sistemin devam etmesi için kendini satan köleleriz. Ben sadece futbolcu Almeyda değilim. Ben bir babayım, bir insanım, bir çiftçiyim. Futbolun içinde kaldığım hergün gerçek Almeyda’dan uzaklaşıp kişiliğimi yitiriyorum” demiş bir röportajında.

“Vay guzzum vay” dedim ben de içimden ilgili yazıyı okurken. “Para sizde, şan sizde, şöhret sizde, geleceğe ilişkin kaygısızlık sizde, gelecek garantisi de sizde” diyen bir baba ve bir çiftçiye ne bu’yrulur veya nasıl meram anlatılır? Diğer bir efsane ki tüm zamanların en iyi futbolcusu Maradona ise tam karşıt bir görüş olarak “İşimiz çok zor” diye mızmızlanan futbolcularına şöyle demiş; “Sabahın ilk ışıklarından, son ışıklarına kadar eve ekmek götürmek için çalışan, hiçbir gelecek garantisi olmayan birinin işi çok zordur, hem de çok” diye de konuyu bağlayıvermiş.

Arjantin eski Başbakanı Juan Peron ise; “Artık hepimiz işçiyiz. Ortak düşmanlarımızın karşısında duracağız. Fakirlik, sosyal eşitsizlik ve endüstrimize yapılan yurt dışı müdahaleler bitecek. Ortak amaçlarımızı yakalamalıyız, özgürlüğümüzü, benliğimizi ve gururumuzu yaşamalıyız. Dünyaya bu mükemmel ülkenin uyanmaya başladığını gösterelim” demiş bir konuşmasında. Eee, ee’si son söz de bana kalıyor; “Benim için ağlama Arjantin” Şaka gibiler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu