EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Sakat bir anlayış gelişti

Belki klasik bir söylem olacak ama “ gemisini kurtaran kaptan” misali bir tavır içine giren ve  olup bitene seyirci kalan, hatta meslek ve konum  avantajlarını öne çıkaran bir anlayış içinde toplumun zayıf halkalarını kesip atmayı seçen ve bunu yöntem olarak gören bir anlayış gelişti

Bir önceki Başbakan Sayın Ersan Saner’in ekonomiye dair meşhur Ayşe Teyze, Fatma Abla en uygun fiyatı bulur açıklamasından sonra. Şimdiki Başbakan Sayın Faiz Sucuoğlu da yurttaşlara “pahalı olanı değil ucuz olanı” alma tavsiyesinde bulundu.

Oysa ülkede içinde bulunduğumuz ekonomik sorunların böylesi söylemlere indirgenemeyecek kadar basit üç beş kelimeyle yol gösterici, çözüm getirici olmadığını hepimiz biliyoruz.

Dolayısıyla Ersan Bey gibi, Faiz Bey gibi ülkeyi yönetme sorumluluğu almış başbakanlık makamı gibi önemli görevlere gelmiş insanların böylesi yaşamsal öneme haiz konularda konuşurken onlarca kez düşünmeleri gerekiyor. Zira ağızlarından çıkan her kelimenin toplumda bir karşılığı vardır. Nitekim içinde bulunduğumuz özellikle ekonomik sorunların “Ayşe Teyze, Fatma Abla”  halletsin minvaline indirgersek o zaman hükümetlere de ihtiyaç olmaz.

Çok zor bir dönem geçiyoruz.

Öyle görünüyor ki bir kesim insan bu zor dönemin idraki içinde değil, ki bunların başında siyasetçiler geliyor.

2021 yılında  bir yandan pandeminin yarattığı sağlık sorunları ile uğraştık.

Diğer yanda ise ülkemizde oluşan belirsizlik ve bunun neticesinde gelişen ekonomik  sorunlarla boğuştuk. Ki 2022 yılı bu sorunları en çok hissettiğimiz bir yıl oldu.

Hatta 2022 yılı ile birlikte tarihin en kötü sağlık ve ekonomik krizi ile karşı karşıya

kaldık. Fakat empati yapma yeteneğini kaybeden bir toplum olarak bu durumda birlikte hareket etme yeteneğini de kaybettik. Oysa içinde bulunduğumuz sıkıntıların aşılması için alınacak her kararın ortak geleceğimizi de belirleyeceğini çok iyi idrak etmemiz gerekirdi. Fakat bunun da farkında olmadan yaşamaya devam ederek sorunları belli bir kesimin üzerine yıkmayı seçtik. Oysa burada halkın tamamının refahını artıracak ,sorunları çözecek ve sürdürülebilir bir gelecek yaratacak  insan odaklı birleştirici sosyal – ekonomik kararların tüm halkımızın yararına alındığı bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yaratılmasına ihtiyacımız vardı.

Şu ana kadar bunu başarabilmiş değiliz.

Zira henüz birlikte biz olmanın yolunu bulamadık. Belki klasik bir söylem olacak ama “ gemisini kurtaran kaptan” misali bir tavır içine giren ve  olup bitene seyirci kalan, hatta meslek ve konum  avantajlarını öne çıkaran bir anlayış içinde toplumun zayıf halkalarını kesip atmayı seçen ve bunu yöntem olarak gören bir anlayış gelişti. Bu sakat anlayış içinde dar gelirli düzenli maaşa sahip olmayan insanlar görmezden gelinerek yalnızlığa itildi.

Umarım 2022 yılı  bütün bunları geride bıraktığımız bir yıl olur. Ve başta siyaset olmak üzere, her alanda toplumsal yardımlaşma ve işbirliği öne çıkar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu