EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Saman yakıp, süt döktüler

Sadece Kuzey’de değil, Güney’de de hayvancılar gergin. Rum Başkanlık Sarayı önünde çok sert protesto

Sadece Kuzey’de değil, Güney’de de hayvancılar gergin. Rum Başkanlık Sarayı önünde çok sert protesto

Keçi ve koyun üreticilerinin protestosunda polis geniş güvenlik önlemi alırken tutuklanan olmadı

BALYALAR ATEŞE VERİLDİ

Kuzey Kıbrıs’tan sonra Güney Kıbrıs’ta da hayvancılar ayaklandı. Keçi ve koyun üreticileri dün Rum Yönetimi Başkanlık Sarayı önüne kilolarca süt döküp, giriş kapısı önünde saman balyalarını ateşe verdi. Öfkeli hayvancılar “Hellimin coğrafi tescilinin” uygulanmasını talep ederken, artan üretim maliyetleri nedeniyle batağa sürüklendiklerini dile getirdi. Kıbrıs’ın kuzeyinde de geçen hafta eylem yapan hayvan üreticileri Cumhurbaşkanlığı ve Süt Endüstri Kurumu önüne gübre dökerken, polis altı kişiyi tutuklayıp, kendilerine dava okumuştu. Rum haber kaynaklarından alınan bilgilere göre, eylemde, polisin geniş güvenlik önlemlerine rağmen herhangi bir üretici tutuklanmadı.

“ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”

Rum Yönetimi Tarım Bakanı Kostas Kadis önceki gün sütün üretim maliyetinden daha ucuza satılması nedeniyle hayvancıların “çok zor durumda” olduğu açıklamıştı. Kadis’in bu açıklamasından bir gün sonra gerçekleşen eyleme, farklı çiftçi örgütlerine bağlı hayvan yetiştiricileri, çocukları da dâhil olmak üzere aileleri ile birlikte katıldı. Eylemciler, geleneksel Hellim üretiminde keçi ve koyun sütü oranlarını düzenleyen PDO (Menşe İsmi Korumalı Ürün) mevzuatının derhal uygulanmasını talep etmek için saat 11.30’da başkanlık sarayının önünde toplanırken, talepleri ile ilgili bir muhtıra sundu.

MALİYETLER %115 ARTTI

Başkanı görmek isteyen protestocular, yem fiyatlarının %115 arttığını, ancak koyun ve keçi çiftçilerinin peynir üreticilerinden süt için daha fazla para almadıklarını söyledi. Hayvancılık çiftçileri ayrıca petrol, elektrik, gübre ve diğer malzemelerdeki büyük artışlar göz önüne alındığında, hayvancılık birimlerinin kapanmasının sadece birkaç gün meselesi olduğu konusunda uyardı. Başkanlık ofisi müdürü Andreas Yosif ise dışarı çıkıp göstericilere Hellim PDO’su konusunda sorunun yasal serviste olduğunu söyleyerek sabırlı olmalarını tavsiye ettiği ancak, bu tavsiye hayvan üreticilerini daha da öfkelendirirken, sarayın önünden alevler yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu