KıbrısManşetToplum

Sanayiciler Piyasa Gözetim Sistemi ile tanıştırıldı

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen AB Piyasa Gözetim Kapasite Geliştirme Projesi, 9 Şubat Cuma günü sanayiciler için Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde bir seminer düzenledi

Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen AB Piyasa Gözetim Kapasite Geliştirme Projesi, 9 Şubat Cuma günü sanayiciler için Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde bir seminer düzenledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Danışmanı Belgin Özoğul açılış konuşmasında, odanın rolünü ve faaliyetlerini anlattı.  Özoğul, odanın iş dünyasına ve sanayicilere sağladığı faydayı örneklerle vurgulayarak, odanın Avrupa’daki iyi uygulamalara ve uluslararası standartlara uygun tüketici odaklı ürünlerin ve hizmetlerin oluşturulmasını nasıl kolaylaştırdığını anlattı.

Etkinliğe çok çeşitli endüstriyel sektörlerden katılım sağlandı ve sanayicilerin ürün güvenliğine öncelik verme konusundaki kolektif kararlılığı ortaya çıktı.

Etkinlik, katılımcıların ürün güvenliğini ve yerel ve Avrupa seviyesinde Piyasa Gözetimi gerekliliklerine mevzuat uyumluluğunu sürdürmelerini sağlayacak bilgiler ile donatılmasına odaklandı. İlgi çekici sunumlar ve etkileşimli tartışmalar aracılığıyla katılımcılar, uyumluluk önlemleri, risk değerlendirme metodolojileri ve piyasa gözetiminin kendi işletmeleri üzerindeki pratik sonuçları gibi ana konularla tanıştılar ve özellikle piyasa gözetiminin Yeşil Hat Ticaretini geliştirmeye nasıl yardımcı olacağına odaklandılar.

“Ticaret Dairesi Direktörü” Sevil Yönlüer, yerel yasal çerçeve içerisinde ürün güvenliği ve tüketici korumasının temel unsurlarına değindi ve AB prensiplerine uyumlu piyasa gözetim sisteminin toplum içindeki uygulama süreçleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

AB Piyasa Gözetimi Projesi’nin uzman ekibi, katılımcıları projenin temel faaliyetleri ve ürün güvenliği konusunda üreticilerin ve tüccarların rolleri ve sorumluluklarını aktarırken, tekstil, makine, gaz yakan cihazlar, oyuncaklar, su ısıtıcıları, çamaşır makineleri, saç kurutma makineleri gibi ev ürünleri dahil gıda dışı ürünlerde piyasa gözetimi için iyi uygulamalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Uzmanlar ayrıca “ön izin” sistemini en kısa sürede kaldırma gereksinimini ve bu durumun şirketler ve yetkili kurumlar (“gümrük hizmetleri” dahil olmak üzere) için bir yük oluşturduğunu, bu sistemin tüketicilerin korunması ve ürün güvenliği için net bir garanti sağlamadığını belirterek, bu geçişin yapılmasının gerekliliğini belirttiler.

Avrupa Komisyonu, AB Piyasa Gözetimi Projesi ve ekonomik aktörler, sanayicilerin en yüksek ürün güvenliği ve mevzuat uyumluluğu standartlarına erişimlerini destekleme konusundaki taahhütlerini dile getirdiler.

Seminer, işbirliği ve bilgi paylaşımı ortamını teşvik ederek, ekonomik operatörler, yerel düzenleyiciler ve AB Piyasa Gözetimi arasında diyaloğu teşvik etmek için önemli bir ağ oluşturma fırsatı sağladı. Bu, piyasanın rekabetçiliğini ve adil olmasını artırmaya yönelik önemli bir adımdır.

Genel bilgiler
Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Yardım Programı, 389/2006 sayılı Konsey Tüzüğüne dayanarak Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini teşvik etmeyi amaçlayan, özellikle adanın ekonomik entegrasyonuna vurgu yapan, iki toplum arasındaki ilişkileri ve AB ile olan temasları geliştirmeyi ve AB hukukunun hazırlığı yapmayı hedefleyen bir programdır.

Piyasa Gözetimi Nedir?
Piyasa gözetimi, bir piyasada satılan ürünlerin güvenlik ve kalite standartlarına uygun olduğundan emin olmak için mevcut olan sistemdir. Bu, tüketici, çevre veya kamu sağlığına risk oluşturmadığından emin olmak için piyasadaki gıda dışı ürünleri izlemeyi içerir. Bu süreç, denetimleri, testleri ve uygun olmayan ürünlere karşı önlem almayı içerir; böylece tüketicileri korur ve adil ve rekabetçi bir piyasayı sürdürür.

AB Piyasa Gözetimi Kapasite Geliştirme Teknik Yardım Projesi Hakkında
AB Piyasa Gözetimi Teknik Yardım projesinin temel amacı, Kıbrıs Türk pazarı ile AB tek pazarı arasındaki bağlantıyı iyileştirmek ve ekonomik operatörlere daha verimli hale getirmektir. Bu, gıda dışı sektörlerde bir ön izin sisteminden AB yasaları ve iyi uygulamalarla uyumlu bir piyasa gözetimi sistemine geçişi içerir.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu