
ÖZEL HABER
UBP’deki milletvekillerinin çoğunluğu yerel ve genel seçimi aynı gün istiyor
Seçim tarihi için fikirler sık sık değişirken, Aralık olasılığı yeniden güçlendi
EĞİLİM ARALIK
KKTC’de genel seçimin ne zaman yapılacağı konusundaki siyasi kararsızlık sürüyor. UBP içinde seçimin zamanlaması konusunda sık sık yeni fikirler ortaya çıkıyor. GIYNIK Gazetesinin siyasi kulislerden edindiği bilgilere göre, iktidar partisinde rota, son günlerde Aralık 2026’ya yöneldi. Bu konuda kesin bir görüş birliği oluşmasa da önemli bir milletvekili grubunun seçimin aralık ayında yapılmasını istediği öğrenildi. Bununla birlikte eylül seçeneğinin de dışlanmadığı konuşuluyor. Seçimin normal zamanı olan Ocak 2027’ye bırakılmayacağı ise neredeyse kesinleşti.
İNCE HESAP
UBP’lilerin seçim için ağırlıklı olarak aralık ayını düşünmesinin öncelikli nedeninin, yerel seçimin de aynı gün olmasından hareketle, özellikle partinin elinde olmayan büyük belediyelerin etkisini kırmak olduğu ifade ediliyor. Böylelikle Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa gibi seçmen sayısı çok olan yerlerde, CTP’li ve TDP’li belediye başkanlarının, kendi seçimleriyle meşgul olmaları ve genel seçim için ağırlıklarını koyamamaları hedefleniyor. Ayrıca, başarılı buldukları rakip partili başkanlara oy verme olasılığı bulunan UBP’li seçmenlerin, parti sadakatini genel seçimde gösterme eğiliminin güçlenmesi umuluyor.
MUHALEFET BEKLEMEDE
UBP içinde bu hesaplar yapılırken gerek muhalefet gerekse koalisyon ortağı partilereyse, kendi ellerinde olmayan kararı beklemek kalıyor. YDP ile DP’de eylül veya ekimde seçim olacakmış gibi hazırlıklar yürütülüyor. Ana muhalefet CTP ise sandığın en kısa sürede gelmesini istiyor. CTP’de, genel seçimin yerel seçimden önce yapılacağına ilişkin güçlü bir kanaat var. Bu düşünce, UBP’nin yerel seçim hezimeti yaşamaktan korktuğu varsayımına dayandırılıyor. CTP kurmayları, UBP’nin büyük belediyeleri kaybettiği bir seçimden sonra genel seçime gitmek istemeyeceğini öngörüyor.





































