GenelKıbrısManşetSEÇİM 2022SiyasetToplum

Sandıktan ‘Koalisyon’ çıktı

Cumhuriyet Meclisi'nin 50 üyesini belirlemek amacıyla düzenlenen erken genel seçimde kesin olmayan sonuçlara göre Ulusal Birlik Partisi yarışı önde bitirse de tek başına iktidara gelebilecek bir oy oranına ulaşamadı.

SEÇİME KATILIM YÜZDE 58’DE KALDI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Narin Ferdi Şefik, ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 58.23 olduğunu açıkladı.

Seçime katılımı iyi bir oran olarak değerlendiren Şefik, “Umarım çok fazla oy yanmaz ve irade sandığa yansır” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, seçime katılım oranlarının yıllar içerisindeki düşüşü de, toplumun seçimlere olan ilgisinin giderek azaldığını işaret ediyor. 2005 yılında yüzde 80 oranlarında olan genel seçimlere katılım oranı, yıllar içerisinde giderek düşerek yüzde 58’lere kadar gerilemiş durumda.

SAAT 04.00 İTİBARİYLE SONUÇLAR

GIYNIK Gazetesi’nin yayına hazırlandığı saat 04.00 itibariyle ülke genelindeki 763 sandıktan sayımı tamamlanan 750 sandığın sonucuna göre; Ulusal Birlik Partisi %39.57, Cumhuriyetçi Türk Partisi %31.99,  Demokrat Parti %7.47, Halkın Partisi ise %6.69 ve Yeniden Doğuş Partisi ise %6.35 oy oranıyla Cumhuriyet Meclisi’ne girmeye hak kazanan partiler oldu. Cumhuriyet Meclisi’ne girmeye hak kazanan siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına göre Cumhuriyet Meclisi’ndeki vekil dağılımları ise; UBP 24, CTP 19, DP 3, HP 3 ve YDP ise 1 vekil şeklinde gerçekleşecek.

SEÇİMİN KAZANANLARI UBP VE CTP

Gayri resmi sonuçlara göre, 23 Ocak Erken Genel seçiminin kazananları UBP ve CTP olurken, kaybedenleri ise HP ile TDP oldu.

UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, seçim sonuçlarından duydukları memnuniyeti dile getirirken, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ile YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı sonucun kendileri için hüsran olduğunu ifade ettiler.

Ciddi oranda kan kaybeden HP’de Genel Başkan Kudret Özersay sitem dolu bir açıklama yaparken, baraj altı kalan TDP’nin Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise parti genel başkanlığından istifa ettiğini açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu