GenelKıbrısManşetSiyaset

Saner, Arıklı’dan erken davrandı

 Millet Partisi Genel Başkanı ve Lefkoşa Bağımsız Milletvekili Bertan Zaroğlu, hükümetin istifasını GIYNIK’a değerlendirdi.

Millet Partisi Genel Başkanı ve Lefkoşa Bağımsız Milletvekili Bertan Zaroğlu, hükümetin istifasını GIYNIK’a değerlendirdi.

Hükümetin istifasının beklenen bir şey olduğunu ifade eden Zaroğlu Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersan Saner ile Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Enerji Bakanı ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ile danışıklı dövüş halinde olduklarını iddia ederek ortaya bir senaryo koyulmaya çalışıldığını savundu.

En kısa sürede erken seçim hükümeti kurulması gerektiğini dile getiren Zaroğlu, mevcut hükümetle seçime gidilmesi durumunda kamu kaynaklarının talan edileceğini söyledi.

Millet Partisi (MP) olarak 16 Ekim’den sonra yapılacak her seçime gidebileceklerini aktaran Zaroğlu, MP’nin mecliste kilit parti olacağını aktardı.

 

SANER, ARIKLI’DAN ERKEN DAVRANDI

Hükümetin istifasını değerlendiren Zaroğlu, “Bir senaryo ortaya koymaya çalışıyorlar YDP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Erhan  Arıklı hükümetten çekilme senaryolarını ortaya koyarken Sayın Başbakan Ersan Saner ondan erken davrandı beklediğim bir şeydi hükümet istifa etti diye ifade ediliyor ama halk nezlinde olmayan bir hükümetti yasaların geçmesi meclisin işlemesi açısından meclis nisabı açısından olmayan bir hükümetti. En doğru karar alındı.   En uygun bir tarihte ülkenin ekonomik yapısını, sağlık açısından halkın durumunu düşünerek en uygun şekilde en erken tarihteki seçime gitmek en doğrusu olacaktır. Halk gereğini yerine getirecektir” diye konuştu.

 

KURULACAK HÜKÜMETE KOŞULSUZ DESTEK VEREBİLİRİM

Ülkenin hükümetsiz kalmayacak hükümetsiz kalmaması için en doğru şey teknokrat bir kabine kurulması olduğunu savunan Zaroğlu, “Mevcut hükümetle beraber seçime gitme durumu Kıbrıs Türk halkı için çok büyük bir kabustur. Bu hükümetle kesinlikle bu hükümetle erken seçime gidilmemelidir. Çünkü kamu kaynaklarını talan etmek için her türlü hazırlıkları yerine getiren bu hükümet bizim irademizle karşı karşıya kalıp bize toslamıştır. Bu hükümetle beraber erken seçime gitmek Kıbrıs Türk halkının çıkarları açısından son derece tehlikelidir.  Çünkü Sanayi arasından kırsal kesim arsasına, istihdamlardan kredilere kamu kaynaklarını talan etme arzusundaydılar. Bu sebeple son gün nisabı sağlanmadı ve biz nisap sağlamadık. Şu anda yapılması gereken teknokrat bir hükümetin kurulmasıdır şayet olmayacaksa Hükümet senaryolarında erken seçim şartı alternatif çözümler vardır. Biz noktada MP olarak bende Lefkoşa Milletvekili olarak hükümeti erken seçim kararını almakla beraber kurulacak bir hükümete dışardan hiçbir koşulsuz destek verebilirim” dedi.

UBP’nin Kurultay’ına iki hafta kala hükümetten istifa etmesini Saner’in hamlesi olarak değerlendiren Zaroğlu, “UBP’nin iki hafta sonra kurultayı var. Sayın Başbakan’ın bu hamlesi kurultaya yönelik bir adımdı. Azınlık hükümeti normal şartlarda zaten düşmezdi. Ancak farklı bir yöntemi tercih etti ve bizim için en doğrusu bu oldu açıkçası.  UBP kurultayı sonrasındaki gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor.  Arıklı ile Saner’in danışıklı dövüş halinde böyle bir karar aldıklarını düşünüyorum. Arıklı, MP’nin seçime yetişmemesini arzu ediyor. Sayın Saner’de UBP kurultayı ve seçim arka arkaya denk geldiği için tek adaylı bir şekilde kurultaya gitme arzusu ve üyelerine bunu   kabul ettirme peşine düşeceklerini düşünüyorum.  Kurultaya iki hafta kalmışken UBP Genel Başkan ve Başbakanının bu kararı vermesi başka bir şeyin izahı değildir” ifadelerini kullandı.

 

MP SEÇİME KATILACAK

MP’nin seçime girebileceğini belirten Zaroğlu, “Kamuoyunda yanlış olan durum. Kamuoyunda siyasi partiler kurulduktan sonra 6 ay süreye ihtiyaç var zannediliyor ancak siyasi partiler yasasında siyasi parti kurulmasının üzerinden 3 ay sonra bir seçime gidebilir. 16 Temmuz tarihinde kurulmuş olan partimiz siyasi partiler yasası ölçüsünde gerekli değişiklikleri de yerine getirip 16 Temmuz tarihinde tüzel kimliğine kavuşmuştur.  İlçe kongreleri ve kurultayını gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla 16 Ekim tarihi itibari ile ülkede yapılacak seçime MP katılacaktır” dedi.

 

MP MECLİSTE KİLİT PARTİ OLACAK

MP’nin seçimlerden sonra mecliste kilit parti olacağını söyleyen Zaroğlu, şu ifadelere de yer verdi, “Zor şartlar altında siyaset yapmaya çalışıyoruz. Ülkede siyaset ve siyasetçiye küskün bir durumda halkımız. Çok kötü bir HP, çok kötü bir YDP örneği ile verilen sözlerin tutulmaması, çok büyük konuşmaların ertesinde kötü bir yönetim ortaya koymaları sebebiyle insanlar siyasete küskün durumda.  İstediğimiz ölçüde seçimlere tam manada hazırlanmış bir şekilde katılamayacağız belki ama MP mecliste beş milletvekilinin oluşturduğu minimum derecede bir grup ile mecliste kilit parti olarak yer alacak.”

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu