GenelKıbrısSiyaset

Saner: Bu konuşmalar muhalefeti haklı göstermiyor

Başbakan Ersan Saner Cumhuriyet Meclisi’nde erken seçim tarihi tartışmalarına dair konuşma yaptı. İcraat hükümetinin kurulmadığına işaret eden Saner, hükümet kurma çalışmalarında diğer partilerin sessiz kaldığına işaret etti ve salgının dünyadaki boyutlarına değindi.

Ara seçimde tüm partilerin tavrının net olmasına karşı erken seçim tarihinde yaşanan tarih tartışmasına da değinen Saner, “7 Kasım’da hükümeti kurma görevini aldığımda ve ilk ziyareti CTP’ye gerçekleştirdiğimiz de orada bir icraat üretmenin yollarını aramıştık. Toplantı masasına oturur oturmaz bir icraat hükümeti kuramayacağımız ifade edilmişti. Covid-19’unda getireceği birçok sıkıntı hesaba katıldığında patatesçinin de bayat ekmek alanın da ortadan kalkması için elimizi tutacak bir icraat hükümeti aramıştık. O dönemde bunlara cevap verilmemiş olması bugünlerde böyle konuşmaların yapılmasını haklı göstermiyor. Hükümet kurma çalışmalarında diğer partiler yanıt vermiştir. Hükümeti kuramayacağımızı anlayıp hükümeti kurma görevini de iade ettik o zamanda baktık ki kimse hükümet kuramadı, kurma yönüne gitmedi” dedi.

 

“Salgındaki rakamlara bakarsanız bugünkü rakamlara da bakın, enfekte olan sayısı da ölüm oranı da iki katına çıkmıştır.  Bunlarla birlikte gelirlerimizdeki düşüşte ortada” şeklinde konuşan Saner, “Ara seçimle ilgili meclis iradesini ortaya koydu. Hükûmet 3 Nisan 2022’yi önerirken muhalefet 29 Ağustos tarihini verdi. Ara seçim düşünülmediği, uzlaşı ile iki tarihi az sonra hukuk ve siyasi işler komitesine göndereceğiz.  Tüm partiler bu seçime gideceği için hem seçim tarihini ve seçim halk oylaması yasasını bir ad hoc komite kurup orada tartışalım dedik. Burada atacağımız adımdan demokrasi gereği herkesin ağırlığından dolayı her partiden buna paralele iç tüzük komitesinde olduğu gibi bu sayılara bağlı olarak ad hoc komite gündeminde tartışmanın doğru olduğunu düşündük” ifadelerine yer verdi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu