KıbrısManşetSiyaset

Saner: Cenevre’de Kıbrıs Türk tarafı tutumunu net bir şekilde ortaya koyacak

Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı olarak iki egemen eşit devleti deneyeceğiz” diyen Saner, “68’li yıllardan bugüne 4 tane genel sekreterin tüm planlarını reddeden tarafın Rum tarafı olduğunu anımsatmak istiyorum” dedi


Başbakan Ersan Saner, Cenevre’de konuk olduğu canlı yayında, 5+BM toplantısına ilişkin düşüncelerini aktardı. “Aynı konular üzerinde 53 yıl uğraşıp hala daha aynı konu üzerinde bir uzlaşıya nasıl inanç belirtebiliriz? Bu görüşmeler 6 başlık altında devam ediyor. Bunlardan hiçbirinde bugüne kadar bir uzlaşıya varılamadı” diyen Saner, “Zorunlu olmadığı müddetçe hiçbir şeyin yapılmadığını görüyoruz. Güneye 326 bin aşı gönderildi ve Bunun yüzde 30’unu yani 100 bin doz aşıyı bize vermeleri gerekirdi” diyerek Kıbrıslı Rumların tutumunun doğru olmadığını savundu.

“KIBRIS TÜRK HALKINI MASAYA MAHKUM EDEMEYECEKLER”

“Onların tek derdinin megali idea olduğunu ifade etmek istiyorum” diyen Saner, “federasyon tezini masada pişirip pişirip önümüze yeniden koyup 50 yıl daha Kıbrıs Türk halkını masaya mahkûm etmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

“GÜÇLÜ TÜRKİYE VARSA GÜÇLÜ KKTC DE VAR”

“Artık belli bir dönemece geldiğimize inanıyorum” diyen Saner, “Türkiye’nin 25-30 yıl önceki konumu ile bugünkü konumu arasında ciddi bir fark var. Anavatanın güçlü bir Türkiye noktasında olması bizlerin de en büyük avantajıdır. Anavatan bu kadar güçlü olmasaydı KKTC’yi de yaşatamazdık. Bugüne kadar ne elde edebildiysek anavatanla birlikte hareket edebildiğimiz dönemlerde elde ettik. Kıbrıs Türk halkının bu yolculukta kendine yaraşır ve yakışır bir şekilde hareket etmesinde anavatanın çok büyük bir desteği vardır” şeklinde konuştu.

“TAVRIMIZI NET OLARAK ORTAYA KOYACAĞIZ”

“Cenevre’de Kıbrıs Türk tarafı tutumunu net bir şekilde ortaya koyacak” diyen Saner, Bizde süreci takip ediyoruz. Dışişleri Bakanı ile sürekli istişare içindeyim. BM görüşmelerinde Dışişleri Bakanı da olacak. Hükümet olarak da orada bir temsilcimiz olması bir ilk” açıklamasında bulundu.

“İRADE ‘İKİ EŞİT EGEMEN DEVLET’ DİYEN ERSİN TATAR’I SEÇTİ”

Cumartesi günü Bu Memleket Bizim Platformu tarafından organize edilen ‘Federasyon Yolunda El ele’ mitingiyle ilgili düşüncelerini de aktaran Saner, “Tabi ki farklı görüşler olacaktır ama son olarak irade iki eşit egemen devlet diyerek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı saraya göndermiştir. Herkesin görüşüne saygım sonsuz ama birlikte hareket ederek daha çok kazanımlar elde edebileceğiz” diyerek, “BM temsilcisinin dahi Kıbrıs Türk tarafının tezlerine sıcak baktığını ve bunu resmi olmayan ortamlarda dile getirdiğini savundu. “

“YENİ BİR YOL DENEYECEĞİZ”

Bu bağlamda Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı olarak iki egemen eşit devleti deneyeceğiz” diyen Saner, “68’li yıllardan bugüne 4 tane genel sekreterin tüm planlarını reddeden tarafın Rum tarafı olduğunu anımsatmak istiyorum” dedi.

“ANNAN PLANINA EVET DİYEREK CEZALANDIRILDIK”

“Annan Planı döneminde başarıyla sonuçlanacak dendi fakat hüsranla sonuçlandı. Annan Planı’na ‘evet’ diyen taraf ödüllendirilecek denmesine rağmen Rumlar ‘Hayır deyip AB üyesi olmakla ödüllendirildi ve biz de o günden beri bekliyoruz” diyen Saner, “Aynı şeyleri konuşarak farklı noktaya varmamız mümkün değil. 2014 yılında ortak mutabakat metninin imzalanmasının aradan 7 yıl geçti ama BM’nin de tarafların nereye gideceği noktasında bir karar vermesi lazım” dedi.

“YSK’NIN SEÇİM BELİRLEME YETKİSİ YOK”
“BAŞKANLIK SİSTEMİ GÜNDEME GELMELİ”

YSK’nın seçim belirleme yetkisi olmadığını savunan Başbakan Ersan Saner, “Biz parlamentoda bir çözüm bulacağız. KKTC’de sistemi konuşmamız gerekecek. Bir buçuk yılda bir hükümet değişikliği söz konusu oluyor. Başkanlık sistemi bilmediğimiz bir sistem değil. 2008 yılından beri UBO olarak dönem dönem bunu seslendiriyoruz. Bu konuda UBP’nin her zaman bir öngörüsü vardır. Başkanlık sistemi Kıbrıs Türk halkının daha önce yaşadığı bir sistemdir. Ülkenin önünü açıp istikrarlı politikalar yürütebilmek adına başkanlık sistemin hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu