EkonomiKıbrısManşetSağlıkSiyaset

Saner: Ekonomik tedbirler yarın ya da Salı günü açıklanacak

“Cuma günü itibariyle tüm bakanlarımızla çalışma toplantısı gerçekleştirdik ve ekonomik olarak yapılabilecek katkıları değerlendirdik. Pazartesi ya da Salı günü ekonomik tedbirlerle ilgili kararları da açıklamayı hedefliyoruz. Reel sektörü desteklemek adına çeşitli adımlar atacağız” diyen Başbakan Saner, çek takaslarıyla ilgili de bir karar alınacağını ifade etti

GIYNIK ÖZEL

Başbakan Ersan Saner, telefon bağlantısıyla katıldığı canlı yayında, COVID-19 mücadelesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Aşılama konusuna değinen Saner, ekonomik tedbirler için de çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Bir buçuk aylık süre içerisinde dünya genelindeki COVID-19 pozitif vaka sayısının 103 milyon 150 bine, can kayıplarının ise 2 milyon 230 bine ulaştığını kaydeden Başbakan Ersan Saner, “Hem bulaşa yakalanan insan sayısında, hem de hayatını kaybedenlerin sayısında ciddi bir artış var. İngiltere, Fransa, Rusya, İspanya ve İtalya gibi ülkelerin durumu ortada” dedi. “Güney’deki vaka artışını dikkate alarak 20 Aralık’ta Güney’le olan irtibatı kapattık” diyen Başbakan, “En çok zorlandığımız konu olan temaslı takibinde daha fazla sıkıntı yaşanmasını istemedik. Güney’de çalışan arkadaşlar arasında pozitif vaka olmayabilir ama kaç kişinin temaslı olduğunu bilemeyiz” şeklinde konuştu.

“PAZARTESİ YA DA SALI YENİ EKONOMİK TEDBİRLER AÇIKLANACAK”

“Cuma günü itibariyle tüm bakanlarımızla çalışma toplantısı gerçekleştirdik ve ekonomik olarak yapılabilecek katkıları değerlendirdik. Pazartesi ya da Salı günü ekonomik tedbirlerle ilgili kararları da açıklamayı hedefliyoruz. Reel sektörü desteklemek adına çeşitli adımlar atacağız” diyen Saner, çek takaslarıyla ilgili de bir karar alınacağını ifade etti.

“DOKTOR İSTİHDAMI YAPILIYOR”

Ülkedeki ivedi doktor ihtiyacının karşılanması için de gerekli talimatın verildiğini belirten Saner, Bakanlar Kurulu’nun yarın gerekli kararı üreteceğini vurgulayarak, istihdam edilen doktorların pandemiyle mücadelede görev yapacaklarını dile getirdi.

“KARANTİNA OTELLERİNE DOKTOR VE ARAÇ TAKVİYESİ YAPILACAK”

Toplam 410 pozitif vakanın 297’sinin karantina otellerinde bulunduğunu, 102 hastanın hastanede tedavi gördüğünü kaydeden Saner, yoğun bakımda ise 11 hasta olduğunu kaydetti. Otellerde bulunan pozitif vakaların hastaneye hızlı ulaştırılması için araç takviyesi ve doktor takviyesi sağlanacağını ifade eden Saner, “Lefkoşa’daki karantina otellerinde pozitif vakalar, diğer bölgelerde temaslılar olacak şekilde bir düzenleme yapılacak” dedi.

“HALEN BAŞARILI BİR DURUMDAYIZ”

“Nüfusa oranla pozitif vaka ve can kaybı oranında halen çok başarılı bir durumdayız. Herkes kurallara uyarsa bu mücadelede çok daha başarılı olabiliriz. Temaslılar, 14 gün karantinaya girmek istemedikleri için kendilerini gizliyorlar” diyen Saner, “Temaslı olan kişilerin otellerde kaldıkları süre içerisinde ekonomik olarak sıkıntı yaşamamaları için sosyal sigortalardan ödeme almalarını sağladık. Ayrıca karantina otellerinin koşullarının iyileştirilmesi için de denetim yapılacak” şeklinde konuştu.

“TEK KURTULUŞ ÇARESİ AŞIDIR”

Test sayılarının artırılmasının gündemde olduğunu açıklayan Başbakan Saner, “Tek kurtuluş çaremiz aşıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ne aşılar ulaştıkça, Türkiye’de bize aşıları gönderecek. Deneme süreleri tamamlanan aşılardan ciddi bir miktar bize gönderilecek. 23 Aralık’ta Ankara’ya yaptığım ziyarette 500 bin aşı ve hayvancılığın desteklenmesi için 5 bin adet damızlık hayvan konuları görüşüldü. Bu konularda yazılı bir anlaşma olmamasına rağmen gerekli planlama ve program yapıldı ve aşılar bize gönderilmeye başlandı” diyerek, aşılarla ilgili net bir tarih vermenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

“30 BİN ÖĞRENCİ ÜLKEYE GELECEK”

“En kötü şartlarda, pandemi sürecine rağmen en az 30 bin öğrencinin ülkeye getirilmesi için gerekli çalışmalar yapıldı. En kötü ihtimalle 30 bin öğrencinin karantinalı şekilde ülkemize gelmesini hedefliyoruz” diyen Saner, öğrencilerin ülkeye gelmesi için her türlü imkanın sağlanacağını da vurguladı.

“MUHALEFETİ BİLGİLENDİRECEĞİZ”

“Salı günü muhalefetle bilgilendirme toplantısı yapacağız” diyen Başbakan Saner, “Bu bizim atacağımız adımlarla ilgili bir toplantı değil. Bizim kimseden bir bilgi saklama durumumuz yoktur. Biz zaten alacağımız kararlara ilgili çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu