KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Saner’den ilginç açıklama Zaten hayat pahalılığı tespit edilmedi

Ocak ayında verilmesi öngörülen hayat pahalılığı artışının üç ay süre ile dondurulduğunu ancak 10.65’lik hayat pahalılığı ödeneğinin Nisan ayı maaşlarına yansıtılacağını açıklayan Saner, Mart ayı içerisinde yüzde birlik gelecek olan hayat pahalılığı artışının ise maaşlara yansıtılmayacağını söyledi ve “zaten hayat pahalılığı da gözlemlenmedi” dedi

Başbakan Ersan Saner, bu akşam BRT’de yayınlanan Basın Odası programına konuk olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

GAÜ Hastanesi ihalesinin iptaline ilişkin olarak da konuşan Başbakan Saner, göreve geldiklerinde bu süreci önlerinde bulduklarını ve sürecin nasıl devam ettiğini anlatarak, inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliğinin önemli olduğunu, bu konuda bir tüzük için bakanlığı döneminde çalıştığını söyledi.

Yasal boyutta sıkıntılarla karşılaştıklarını kaydeden Saner, iş sağlığı ve güvenliği nedeniyle firmaların ihaleyi sürdüremediğini anlattı. Saner, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra yeni bir ihaleye çıkılması için çalışıldığını ifade ederek, bu ihalede iş sağlığı ve güvenliği unsurlarının da yer alacağını belirtti.

Saner, mali yetersizlikten dolayı ihalenin geri çekildiğini ve tüzüğün de tamamlanmasıyla aynı rakamlarla yeniden ihaleye çıkılacağını söyledi. Göreve geldikleri süre içinde yapılan atamalara ilişkin olarak da konuşan Saner, borç alınan bir dönemde yeni personel alımı yapılmadığını, bazı atamalar konusundaki sorunları da ilgili bakanlıklarla görüştüğünü anlattı. Başbakan, Hükümet ortaklarının hoşgörülü davranması gerektiğini, konumu gereği tüm kararlardan da kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Protokolün şu anda TC Cumhurbaşkanı’nın onayında olduğunu kaydeden Saner, TC’den gelen kaynakla şu anda bölünmüş yol çalışmalarının yapılmaya başlandığını kaydetti.

Başbakan, Güney Kıbrıs’a geçişlere ilişkin olarak da konuşarak, geçiş kapılarının uzun bir süredir kapalı olduğunu, Güney’de son verilere göre 500’den fazla günlük hasta sayısı olduğunu anımsattı. 16 Ocak’ta Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun aldığı kararların geçerli olduğunu söyleyen Başbakan, çift aşılı ve antikorlu kişilerin adaya alınması gibi açılımlarla ilgili dünyada ılımlı bir hava olduğunu söyledi.

Saner, kararların Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda alınacağını da vurguladı. Koronavirüs aşılarıyla ilgili olarak da konuşan Başbakan, Güney Kıbrıs’a şu ana kadar 173 bin doz aşı ulaştığını, KKTC’ye ise 119 bin aşı geldiğini ifade ederek, 40 bin aşının daha kısa süre içinde gelmiş olacağını belirtti. Saner, ev karantinasıyla ilgili olarak ise; denetimin büyük önem arz ettiğini, Pazartesi itibarıyla Bulaşıcı Hastalıklar Yasası’nda bir düzenlemeye gittiklerini, denetimlerin artacağını söyledi.

Elektronik bilekliklerle ilgili protokolün imzalandığını, lansmanın Pazartesi yapılarak uygulamaya gireceğini de ifade eden Başbakan, bileklik taşıyan kişilerin nasıl kontrol edileceklerine dair detayları da paylaştı. Saner, bilekliğin çok hassas bir şekilde hazırlandığı ve kuralları uyulmaması halinde hemen uyarı verileceğini anlattı ve elektronik denetimin çok yararlı olacağına inanç belirtti.

Gelecek turistlere de nasıl uygulanacağı konusunda hem turizm bakanının hem de sağlık bakanının çalışma yaptıklarını ifade eden Saner, elektronik bilekliğin uygulanmaya başladıktan sonra daha detaylı bilgi sahibi olunacağına dikkati çekti.

Ocak ayında verilmesi öngörülen hayat pahalılığı artışının üç ay süre ile dondurulduğunu ancak 10.65’lik hayat pahalılığı ödeneğinin Nisan ayı maaşlarına yansıtılacağını açıklayan Saner, Mart ayı içerisinde yüzde birlik gelecek olan hayat pahalılığı artışının ise maaşlara yansıtılmayacağını söyledi ve “zaten hayat pahalılığı da gözlemlenmedi” dedi.

Başbakan Saner, dünyada yaşanan pandemi nedeniyle KKTC’nin de etkilendiğini ve bir takım tasarruf tedbirleri çerçevesinde Hayat pahalılığı dondurulması kararının alındığını dile getirdi.

Saner, verilecek hayat pahalılığı artışı ile maaşlarda yüzde 30’luk bir fark olacağını bu farkın da yapılacak açılımlarla elde edilebileceğine inanç belirtti.

Turizm çalışanlarının sıkıntılarını bildiklerini, ancak açılımın bulaşı artırması durumunda tamamen kapanmanın yeniden gündeme gelebileceğini anlatan Saner, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararlarına göre adım attıklarını söyledi. Eğitim öğretim yılının devamını da değerlendiren Saner, 10 bin 500 öğrencinin adaya geldiğini, rektörlerle yapılan çalışmalar sonucu bu açılımın yapılabildiğini belirtti.

Okulların açılması için ortaya konulan şartların önemli olduğunu dile getiren Başbakan, gelecek 40 bin aşıyla 50 yaş grubundaki öğretmenlerin aşılanabileceğini vurguladı. Saner,12’nci sınıfların açıldığını, ilgili sendika başkanlarıyla öğretmenlerin okula gitmesini sağlamak adına görüştüklerini ve 50 yaş ve üzerinden başlayarak aşılamaya gidilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Eğitimin son bir buçuk yılda on-line sürdüğünü, sınavlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini anımsatan Saner, alınacak kararların gelecek haftalarda halkla paylaşılacağını belirtti.

“Bir Zamanlar Kıbrıs” dizisiyle ilgili görüşü de sorulan Başbakan Ersan Saner, bunun, bir senarist tarafından yazılan bir dizi olduğunu, AKPA ve Avrupa Parlamenetosu’nda Rumların Kıbrıs sorununun 1974’te başladığı algısı yarattıklarını anlattı. Asıl sorununun bunun çok öncesinde başladığının dizide gösterildiğini ve bilmeyenlerin de bunu böylelikle öğrendiğini kaydeden Saner, bunun tarihi bir belgesel değil bir dizi olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Dr. Fazıl Küçük’e yapılan hakaretlere karşı, hem kendisinin hem de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın gerekli mercilere gerekli tepkileri verdiğini ve bu yönde açıklamaların yapıldığını anlatan Saner, bu taleplerinin karşılanacağını düşündüğünü belirtti.

Seçim konusunu da değerlendiren Başbakan Saner, bir milletvekili için ara seçime gidilmesi durumunda 8-10 milyonluk bir harcama gerekeceğini ifade ederek, bunun meclis aritmetiğini de değiştirmeyeceğini belirtti. Bu konuda bir Ad-Hoc komite gerektiği görüşünü dile getiren Saner, parti hukukçularının bu konuda çalıştığını, 15 gün içinde bir erken seçim tarihinin çıkmış olacağını kaydetti.

Nisan sonu Cenevre’de yapılacak görüşmeyi de değerlendiren Saner, geçen süre içinde Rum tarafının anlaşmak için bir adım olmadığını dile getirerek, bu çerçevede bir Cumhurbaşkanlığı seçimi geçtiğini söyledi. Bir adayın iki ayrı devlet, diğerinin de federasyon istediğini anlatan Saner, 1958’den bu yana yaşanan sıkıntılar ve görüşmeler olduğunu, ancak Kıbrıslı Türklerin iradesine paralel bir görüş olmadığı takdirde Cenevre’den bir sonuç beklemediğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu