GenelKıbrısManşet

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın mezarına Dikmen Belediyesi sahip çıktı

Barış Manço’nun şarkılarına konu olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Dikmen’e bağlı Göçeri köyünde bulunan mezarı, Dikmen Belediyesi tarafından restore edildi.

Barış Manço’nun şarkılarına konu olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Dikmen’e bağlı Göçeri köyünde bulunan mezarı, Dikmen Belediyesi tarafından restore edildi.

Barış Manço’nun 1977 yılında yaptığı şarkıyla ölümsüzleştirdiği Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın Dikmen’e bağlı Göçeri köyünde bulunan mezarına Dikmen Belediyesi sahip çıktı. Belediye Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın mezarını restore etti.

Dikmen’e bağlı Göçeri köyü sakini Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın şarkılara konu olan hikayesinden hatıra kalan mezarda Dikmen Belediyesi tarafından peyzaj düzenlenmesi, yeni yol ve dere yatağı projesi yapıldı.

Ayrıca, Dikmen Belediyesi bölgedeki mezarlığı turistlerin ziyaret edebileceği bir yer haline getiriyor…

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Köroğlu açıklamasında, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’nin ilk günden itibaren derneğe destek olduğunu mezarlık bölgesinde ot temizleme çalışmasından yeni yol ve dere yatağı parke alanlara kadar birçok projede destek verdiğini dile getirdi. Köroğlu konuşmasının devamında yakın zamanda proje tamamlandıktan sonra güzel bir açılış gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın mezarının yenilenmesinin Evkaf tarafından düzenlendiği gündeme getirilmişti.

Mehmet Ağa’nın bakımsız ve ilgisiz bırakılan mezarı yerine yeni bir mezar yapılırken, mezarın etrafına döşenen taşlarla çevre düzenlemesi ve bakımlı bir görüntü sağlandığı aktarılmıştı.

Barış Manço’nun ise Sarıçizmeli Mehmet Ağa’nın Göçeri köyündeki mezarını ziyaret etmesinin ardından, 1982 yılında yeni bir mezarın yapılmasına katkıda bulunduğu biliniyor.

SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA KİMDİR?

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa sadece Barış Manço’nun özel bir şarkısına konu olmamış aynı zamanda dilimize de deyim olarak yerleşmiştir. Peki, başarılı sanatçı Barış Manço’nun şarkısına konu olan Mehmet Ağa kimdir?

1800’lü yıllarda Lefkoşa’nın Göçeri köyünde yaşayan Mehmet Ağa, bu köyün ağasıdır. Eski köy ağalarının zalim ve kötü olduğu düşünülse de Mehmet Ağa, halkının kalbinde yer etmiş yüce gönüllü bir ağadır. Öyle ki yoksulları doyurur, ihtiyaç sahiplerinin borçlarını kendi hesabına yazdırır, yeni evlenen çiftlere toprak hediye eder ve bolca sevap işlermiş.

Şehrin esnafı tarafından tanınan ve sevilen Mehmet Ağa, ayın belli zamanlarında şehre inip hesabını kapatırmış. Her ne kadar köyün ağası olsa da Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, yoksul bir şekilde vefat etti…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu