EkonomiKıbrısManşetToplum

Satılık konutta patlama sürüyor

Emlak çevreleri ülkede konut satışlarının artık yerliye değil yabancıya yapıldığına dikkat çekiyor

ARTUN ÇAĞA

Emlak çevreleri ülkede konut satışlarının artık yerliye değil yabancıya yapıldığına dikkat çekiyor.

 18 BİN RAKAMI AŞILDI
Kuzey Kıbrıs’ta satılık konut piyasasındaki patlama geçtiğimiz Kasım ayında sürerken, tüm zamanların en yüksek rakamı daha ileri taşındı. Kasım ayı sonu itibarıyla satılık konut sayısı bir önceki aya kıyasla %6.02 oranında arttı. Ağustos’u 15 bin 955 satılıkla geçen piyasa, Eylül’ü 16 bin 210; Ekim’de 17 bin 739; Kasım’da ise 18 bin 570 satılığa ulaşarak tüm zamanların rekorunu yeniledi. Satılık sayısı Kasım 2022’de 13 bin 274 adet olarak kayıtlara geçmişti.

YAKLAŞIK 12 BİNİ DAİRE
GIYNIK Property’nin piyasa araştırmasına göre Kasım sonu itibarıyla altı ilçede en az 6 bin 629 adet satılık villa, ikiz villa ve müstakil konut ile en az 11 bin 941 adet apartman dairesi, stüdyo daire ve penthouse bulunuyor. Veriler ayrıca, 217 adet yarım inşaat, komple bina, metruk bina ve devremülkün de satılıkta olduğunu gösteriyor. Önce Lefkoşa’yı ardından Mağusa’yı geçerek satılık sayısında ikinci sıraya çıkan İskele, pazar payını %16.34’e taşıyarak %57.59’luk Girne’nin ardına yerleşti.

YERLİ ALICI MUMLA ARANIYOR
Öte yandan, ülkenin emlak çevreleri ülkede konut satışlarının artık yerliye değil yabancıya yapıldığına dikkat çekiyor. Yabancıların alımlarında kısmen yavaşlama olsa da geçen yılın rakamlarının üzerinde olduğuna işaret eden emlakçılar, fiyatların yüksekte kalmayı sürdürdüğünü vurguluyor. Bu çevreler, yabancı alıcılar nedeniyle fiyatların yerli halkın alım gücünü çoktan aştığını da vurguluyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu