GenelKıbrısManşetSiyaset

Saygun: Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin etkisizleştirilmesini kabul etmeyeceğiz 

Sol Hareket Cinsiyet Eşitliği Sekreteri Semen Saygun yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ın kuzeyinde her üç kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, “Bu gerçeklik önümüzde dururken, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınacak önleyici ve koruyucu tedbirlerde bir türlü gerekli adımları atıp etkin bir mücadele yapılmadı.” ifadelerini kullandı. 

Lefkoşa Polis Müdürlüğü altında 2018 yılında kurulan Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nde görevli polislerin görev yerlerinin değiştirilmesine bir tepki de Sol Hareket’ten geldi. 

Sol Hareket Cinsiyet Eşitliği Sekreteri Semen Saygun yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs’ın kuzeyinde her üç kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, “Bu gerçeklik önümüzde dururken, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınacak önleyici ve koruyucu tedbirlerde bir türlü gerekli adımları atıp etkin bir mücadele yapılmadı.” ifadelerini kullandı. 

Saygun, 2018 yılında Lefkoşa Polis Müdürlüğü altında kurulan Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin son yıllarda yapılan en değerli adım olduğunu belirtirken, bu şubenin kurulmasının ardından kadınların biraz nefes aldığını, kadına yönelik şiddetle mücadelede olumlu algı oluşturmada önemli bir adım olduğunu aktardı. 

Kurulan Kadına Şiddete Müdahale Şubesi ile kadınların can güvenliğinin sağlanması ve güvenle soruşturmalarının süratle tamamlanmasının kolaylaştığını vurgulayan Saygun, Lefkoşa dışındaki diğer ilçelerde de bu birimin etkin çalışması için polis içinde yeni düzenleme beklerken, Lefkoşa Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nde görevli polislerin görev yerlerinin değiştirilerek, bu şubenin kurulması ve çalışması için harcanan emeklerin bir anda yok sayılarak, kadınların yeniden yalnız bırakıldığını belirtti. 

Saygun, “Yaşananlardan bir kez daha anladık ki, siz bu kokuşmuş düzenden beslenenler, erkek düzeninizi sürdürmek için, ilk biz kadınların yaşamından vazgeçersiniz.” ifadelerini kullanırken, kadınların yaşamak için tutunduğu her dalın bu düzene külfet geldiğini belirtti. 

Saygun, her 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele gününde süslü sözler söyleyerek, pahalı çalıştay yaparak, kadına şiddetle mücadele uygulanmayan yeni eylem planları ortaya atıldığını belirtirken, “Biz kadınlar bunları zaten biliyoruz. Siz de bileceksiniz ki yaşamlarımızdan vaz geçmeyeceğiz. Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin etkisizleştirilmesini kabul etmeyeceğiz. Yüzümüze bakacak yüzünüz olsun! Dedi. 

Sol Hareket Cinsiyet Eşitliği Sekreteri Semen Saygun’un yaptığı yazılı açıklamanın tamamı şu şekilde: 

“Bu gerçeklik önümüzde dururken, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınacak önleyici ve koruyucu tedbirlerde bir türlü gerekli adımları atıp etkin bir mücadele yapılmadı. 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi’nin 2014 yılında kurulmasının üzerinden geçen yıllar geçti ama daire aktif, çalışan bir daire haline getirilmedi.2018 yılında Lefkoşa Polis Müdürlüğü altında Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin kurulması bu alanda son yıllarda yapılan en değerli şeydi. Bu alanda çalışanlar, kadına yönelik şiddetle mücadele eden aktivistler ve tabii şiddetle yüzleşen direnişçiler bu şubenin kurulmasından sonra biraz nefes aldılar. Kadına yönelik şiddetle mücadelede olumlu algı oluşturmak için atılmış önemli bir adımdı bu.  

Direnişçi kadınların can güvenliğinin sağlanması, güvenle ifadelerinin alınması, soruşturmaların süratle tamamlanması artık daha kolaydı. Lefkoşa dışındaki diğer ilçelerde de Kadına Şiddet Birimlerinin etkin çalışması için polis içinde yeni düzenlemeler beklerken, Lefkoşa Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin içinin boşaltıldığını, orada görevli polislerin görev yerlerinin değiştirildiğini, sürgüne gönderildiklerini öğrendik. Bu şubenin kurulması, etkin çalışması için harcanan onca emek bir anda yok sayıldı. Kadınlar yeniden yalnız bırakıldı. 

Yaşananlardan bir kez daha anladık ki, siz bu kokuşmuş düzenden beslenenler, erkek düzeninizi sürdürmek için, ilk biz kadınların yaşamından vazgeçersiniz. Kadınların yaşamak için tutunduğu her dal size külfet gelir. Her 25 Kasım’da süslü sözler söyleyip, pahalı çalıştaylar yaparsınız. Kadına şiddetle mücadelede bir türlü uygulamadığınız yeni eylem planlarınız olur. Biz kadınlar bunları zaten biliyoruz. Siz de bileceksiniz ki yaşamlarımızdan vaz geçmeyeceğiz.  

Kadına Şiddete Müdahale Şubesi’nin etkisizleştirilmesini kabul etmeyeceğiz.  

Yüzümüze bakacak yüzünüz olsun! 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu