GenelKıbrısManşet

Sayı, günümüzün ihtiyacına göre güncellendi

 

Yurt Dışında Görev Yapan Personelin Kadroları ve Dış Görev Ödenekleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı Geçti.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komite Başkanı Milletvekili Emrah Yeşilırmak şunları söyledi:

Yurt dışında görev yapan personellerin atanmalarıyla ilgili uzun süredir sıkıntılar yaşanmaktaydı.

Müşavirlerin “Ataşe” olarak görevlendirilmesine ilişkin kurallarında Yasa’nın kendi içerisinde birtakım çelişkiler vardı.

Müşavirlerin görevlendirilmesine ilişkin olarak, yetkili kurumlar arasında farklı görüşler bulunmakta ve söz konusu çelişkili kurallar nedeniyle Müşavirlerin görevlendirilmelerine ilişkin sıkıntılar yaşanmaktaydı.

Yasa değişikliği ile Müşavirlerin Ataşe olarak görevlendirilmesi noktasında uygulanan atama kurallarına düzenleme getirilmiştir.

Yasa’nın 9’uncu maddesi müşavirleri, öğrenim koşulundan muaf tutarken, 10’uncu maddesi öğrenim koşuluna tabi kılmaktaydı. Bu nedenle, Yasa’da yer alan çelişkileri gidermek amacıyla Müşavirlerin öğrenimine yönelik düzenleme yapılmıştır.

Müşavirlerin, Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından Ataşe olarak görevlendirileceği Yasa’da yer almasına rağmen, hangi Bakanlık tarafından önerileceği düzenlenmediğinden bu değişiklik Yasası ile buna açıklık getirilmiştir.

Müşavirlerin  görev yaptığı ve tecrübe kazandığı kendi kadrosu olan kurumdan atanması suretiyle yurt dışında görev yapması hususu bu Yasa değişikliğinde göz önünde bulundurularak buna yönelik düzenlemeler yapılmıştır.

Nakil ve görevlendirmeler Dışişleri Bakanlığı’nın yurt dışı uygulama birimlerine olacağı için Dışişleri Bakanlığı’nın yapılan nakillerden bilgi sahibi olması ve kadro dağılımını yapması için, Temsilcilik ihtiyaçları, kadro sayıları ve Temsilciliğin olanakları açısından Dışişleriyle görevli Bakanlığın yapacağı değerlendirme neticesinde uygunluk görüşü vermesi kaydıyla, bağlı olduğu Kurumun önerisi ve Bakanlar Kurulunun kararı üzerine Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından nakil yapılması yönünde düzenleme yapılmıştır.

Yapılan bir diğer düzenleme Kamu Görevlileri, Güvenlik Kamu Görevlileri ve Polis İrtibat Ataşeleri için belirlenmiş olan yurt dışı görev ödeneği dışında “vize ve çalışma izni ücreti” de verilmesi için olan düzenlemedir. Bu düzenleme ile personellere verilen ödeneklerde iyileştirmeye gidilmiş ve daha adil bir uygulama sağlanmıştır.

Yasa değişikliği ile günümüz ihtiyaçlarına göre kadro sayıları gözden geçirilmiş kadro sayıları 45’ten 31’e indirilmiştir. Yeni ihtiyaç duyulan kadrolar (Sahil Güvenlik Ataşesi kadrosu buna örnektir) eklenerek, ihtiyaç fazlası kadrolar azaltılmış ve görevlendirilebilecek müşavir sayıları sınırlandırılmıştır.

Bu şekilde bazı kadroların kadro sayıları azaltılarak yeni kadroların eklenmiş olması ile yurt dışı uygulama birimlerinin daha işlevsel hale getirilmesi yönünde düzenleme yapılması sağlanmıştır.

·       “Yedi” olan Mali Ataşe sayısı “dört” olarak;

·       “Dört” olan İdari Ataşe sayısı “üç” olarak;

·       “Beş” olan Ticaret Ataşesi sayısı “bir” olarak;

·       “Beş” olan Turizm Ataşesi sayısı “bir” olarak;

·       “On” olan Eğitim Ataşesi sayısı “altı” olarak; ve

·       “Üç” olan Enformasyon, Tanıtma ve Basın Ataşesi “iki” olarak

azaltılmak suretiyle değiştirilmiştir.

Mevcut Yasada Müşavirlerin atanması ile ilgili bir sınırlama yoktu ancak bu (Değişiklik) Yasası ile bu sayı en fazla “beş” olarak sınırlandırılmıştır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu