Güney KıbrısManşet

Scooterları düzenleyen yasa tasarısı 14 Temmuz’da Rum Meclisi’nde olacak

14 yaşından büyük olmaları ve kask takmaları şartı da dahil olmak üzere scooterları düzenleyen bir yasa tasarısı 14 Temmuz'da Rum Meclisi'ne sunulacak.

Ev ulaşım komitesi başkanı Marinos Moushouttas Perşembe günü yaptığı açıklamada, kullanıcıların 14 yaşından büyük olmaları ve kask takmaları şartı da dahil olmak üzere scooterları düzenleyen bir yasa tasarısının 14 Temmuz’da Meclis genel kuruluna sunulacağını söyledi.

Dipa Milletvekili, tasarının giderek daha popüler hale gelen sokak araçlarını düzenleyen kuralların yokluğunu sona erdirmek istediğini söyledi. Heyet ayrıca bisikletçilerin kask kullanma zorunluluğunu da görüştüklerini söyledi. Genel kuruldan önce çıkacak olan scooter faturası 20 km hız limiti getiriyor” dedi. Çoğu scooter saatte 15 km’yi geçmez. Kullanıcılar kask takmak zorunda kalacak. Scooter’lara yollarda değil, bisiklet yollarında izin verilecektir.

Yerel makamların, topluluk veya belediye sınırları dahilindeki meydanlarda ve kaldırımlarda ve ayrıca bazı yollarda kullanılacak scooterlara izin verme yetkisine sahip olacağını da sözlerine ekledi. Bu düzenlemenin bu araçların kontrolsüz kullanımına son verip düzen getireceğine inanıyoruz” dedi. Belirlenen alanlar dışında hız yapmak veya bir scooter sürmek için mahkeme dışı para cezaları uygulanacaktır. Bunlar, yerel makamların polis ve trafik görevlileri tarafından verilecektir.

“14 yaşından büyüklerin scooter kullanmasına izin verilecek” dedi.

BİRİNCİL ENDİŞE YOL GÜVENLİĞİ

Akel Milletvekili Yiannakis Gavriel, milletvekillerinin birincil endişesinin yol güvenliği, farkındalığı artırmak ve sürücülerin scooter kullanıcılarına saygı duyması için halkı bilgilendirmek olduğunu söyledi. Nihai amaç, mikro mobiliteyi ve çevre dostu ekipman kullanımını teşvik etmek ve emisyonları azaltmaya ve kentsel hareketliliği kolaylaştırmaya katkıda bulunmaktır.

Akel Milletvekili, önceki toplantılarda gündeme getirilen soruların bir kısmının yanıtlandığını, ancak Kıbrıs Belediyeler Birliği temsilcisinin milletvekillerine yapamayacağını söylediği için mevzuatın uygulanmasından kimin sorumlu olacağı hala belirsizliğini koruduğunu da sözlerine ekledi. Öne çıkan bir diğer konu da yayaların ve scooter kullanıcılarının ortak yollarda bir arada bulunmasıydı, dedi. Akel olarak kamuya yararlı ve kullanıcı dostu bir yasal çerçevenin oluşturulması için ilgili mercilerle işbirliği yapma niyetimizi bir kez daha ifade ettik” dedi.

Bisikletçiler için kasklarla ilgili olarak Ev ulaşım komitesi başkanı Marinos Mousiouttas önerinin bunları zorunlu hale getirmek olduğunu ve uymayanlar için 50 € para cezasına tabi olduğunu söyledi. Ancak  Charalambos Theopemptou, partisinin sadece 14 yaşın altındaki çocuklar için zorunlu olması gerektiğine inandığını söyledi. Devletin halka kask takmasını tavsiye etmesini istiyoruz ama bunun tüm bisikletçiler için zorunlu olmamasını istiyoruz” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu