EkonomiGenelKıbrısManşet

Seçim belirsizliği TL’yi vuruyor

Türkiye’de 28 Mayıs Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri öncesi son işlem gününde, Türk Lirası’ndaki kayıplar sürerken özellikle dolardaki yukarı doğru hareketler dikkati çekiyor.

Analistler seçim belirsizliğinin piyasalarda baskı oluşturmaya devam ettiğine işaret ediyor. Dün TC Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararı TL değeri üzerinde pozitif etki yaratmadı. TCMB, piyasa beklentisine paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmeyerek %8.50 kalmasına karar vermişti.

Karar metninde liralaşma stratejisi, depremin ekonomiye etkisi ve küresel piyasalarda yaşanan bankacılık krizlerine yer verilmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim konuşmalarında “faiz indirimleri süreceğini” açıklaması, TL’den hızlı kaçışın sürmesini daha da tetikledi.

1 TL’DEN FAZLA FARK VAR

Seçim öncesinin son işlem gününde Türkiye’de bankalararası piyasa ve serbest piyasa döviz değerleri arasındaki makasın saat 11.00 itibarıyla “1 TL”nin üzerinde açıldığı görülüyor. Bankalararası piyasada 19.99 seviyesinde olan dolar/TL, Kapalı Çarşı’da 21.09 seviyesinde. Aynı dakikalarda Euro/TL bankalararası piyasada 21.47, serbest piyasada 22.64, sterlin/TL’de bankalararası piyasada 24,70, serbest piyasada 25.97 seviyesindeydi.

Türkiye’deki bu iki piyasa arasında değerler belirleyen KKTC serbest piyasasında ise 11.10 sıralarında dolar 20.48 TL’den, Euro 22.00 TL’den, sterlin de 25.27 TL’den satılıyordu.

TCMB 21 YIL SONRA “EKSİYE” İNDİ

Türk Lirası’nın dövizler karşısındaki düşüşü sürerken, TCMB dün geçen haftaya ilişkin rezerv verilerini yayımladı. Veriler, net uluslararası rezervleri 18 Mayıs ile biten haftada 1 Şubat 2002’den sonra ilk kez negatife döndüğünü gösteriyor.

Verilere göre net uluslararası rezervler -151.3 milyon dolara geriledi. 12 Mayıs haftasında net uluslararası rezervler 2.33 milyar dolar seviyesindeydi. Bu bir haftada yaklaşık 2.5 milyar dolarlık net uluslararası rezerv kaybının yaşandığına işaret ediyor. Bundan önceki son negatif rakam 1 Şubat 2002 tarihinde -2.03 milyar dolar seviyesinde idi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu