KıbrısManşetSiyasetSürmanşet

Seçim mi, transfer mi?

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi yeni hükümet senaryolarını da beraberinde getirdi

CTP VE HP’SİZ BİR ARİTMETİK NAMEVCUT… Her ne kadar da UBP Genel Sekreteri Hamza Ersan Saner, “mecliste aritmetik olarak 5 değişik hükümet senaryosu var” dese de UBP, “hazır cumhurbaşkanlığı seçiminin rüzgârıyla şişen yelkenlerini erken seçim zaferi için kullanmanın” hesaplarını yapıyor. Ancak, önce Türkiye’yi alternatiflerin tükendiği konusunda ikna etmesi gerek. UBP’nin iktidar partisi olarak kalması için CTP ve HP’siz bir aritmetik şu anda namevcut.

UBP+YDP+DP+HP’DEN SÖKÜLENLER” FORMÜLÜ… Öncelikle HP’nin Kudret Özersay’sız bir hükümet formülüyle ikna edilmesine çalışılacak. Ancak, HP’den sızan bilgilere göre partili vekillerde farklı sesler olsa da çoğunluk hükümetten uzak kalma yanlısı.Bu olasılık HP’den 2-3 milletvekili transferi ile daha çok partili “UBP+YDP+DP+HP’den sökülenler” formülünü gündeme getiriyor.

GIYNIK ÖZEL

Başbakan ve UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi yeni hükümet senaryolarını da beraberinde getirdi.  Her ne kadar da UBP Genel Sekreteri Hamza Ersan Saner, “mecliste aritmetik olarak 5 değişik hükümet senaryosu var” dese de UBP, “hazır cumhurbaşkanlığı seçiminin rüzgârıyla şişen yelkenlerini erken seçim zaferi için kullanmanın” hesaplarını yapıyor. Ancak, önce Türkiye’yi alternatiflerin tükendiği konusunda ikna etmesi gerek.

UBP’nin iktidar partisi olarak kalması için CTP ve HP’siz bir aritmetik şu anda namevcut.

Öncelikle HP’nin Kudret Özersay’sız bir hükümet formülüyle ikna edilmesine çalışılacak. Ancak, HP’den sızan bilgilere göre partili vekillerde farklı sesler olsa da çoğunluk hükümetten uzak kalma yanlısı.

Bu olasılık HP’den 2-3 milletvekili transferi ile daha çok partili “UBP+YDP+DP+HP’den sökülenler” formülünü gündeme getiriyor. Serdar Denktaş’ın terk ettiğini açıkladığı DP’de kalanlar (başta oğlu olmak üzere) bu formüle sıcak. 2 milletvekilli YDP ise seçimin ilk turunda tabanını altından çekmekle suçladığı UBP’ye ikinci turda koltuk değneği olarak seçim kazandırdığını açıkça telaffuz ediyor. Ancak, onların derdi pek de koltuk değil, %10 barajlı yeni seçim yasasıyla erken seçime gitmek. Böylece UBP’nin hizmetine sundukları oylarını veri alıp güçlü bir yapıyla iktidar koltuğuna oturacaklarını hesaplıyorlar.

CTP ile koalisyon da UBP için kısmen Türkiye’nin oluruna bağlı. Tabi önce CTP’den yeşil ışık almak lazım. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde “hiç olmadığı kadar büyük müdahalelere ve hükümet olanaklarının sonuna kadar kullanıldığını” savunan bir kanat, partinin bu dönemde UBP ile koalisyona girmesini istemiyor.

Tufan Erhürman’ın adaylığı ile federal çözümden yana olan tavrını bir kez daha net olarak ortaya koyan parti, iki devletli çözümü veya KKTC’li formülleri savunan UBP ile “seçimde hiçbir şey yaşanmamış” gibi koalisyon kurmaktan biraz uzak. Zaten siyasi kulislerde CTP’nin son adres olduğu da açıkça ifade ediliyor.

TDP ise UBP’nin formüllerinin hiçbir yerinde yok. Zaten TDP’nin UBP’ye kapıyı açmaya pek de istekli olmadığı bilinen bir gerçek.

Doğal olarak hükümet için UBP’siz olasılıklar da var. Ancak, UBP cumhurbaşkanlığını kazandığı bir dönemde mecliste muhalefette kalmamak için halkın onaylayacağı veya onaylamayacağı pek çok hareketle koltuğa yapışmaya çalışacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu