EkonomiManşetTürkiye

Seçim sonrasında gözler ekonomide

Piyasalar, Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında değişim yapıp yapmayacağına odaklandı.

Piyasalar, Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında değişim yapıp yapmayacağına odaklandı.

KABİNE MERAKLA BEKLENİYOR
Piyasalar, yeniden Türkiye Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın sürdürülebilirliği eleştirilen ekonomi politikalarında bir değişim yapıp yapmayacağına odaklandı. Piyasalarda olası bir değişiklik için iktidar tarafından yapılabilecek açıklamalar ve hafta bitmeden açıklanması muhtemel yeni kabine öne çıkan unsurlar arasında. Analistler Erdoğan’ın ilk açıklamalarının bir değişim sinyali içerdiğini ancak, bunun tam net olmadığını söyledi. Erdoğan konuşmasında “dün faizi düşürdükleri gibi enflasyonu da düşüreceklerini bunu daha önce yaptıklarını” belirtirken, “Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz” demişti.

“TL’DE DURUM ÇİRKİNLEŞEBİLİR”
TL’nin değer kaybını sınırlı tutmak için TCMB, seçimin ilk turunden önceki haftada 9 milyar dolar rezerv kaybederken iki seçim arasındaki ilk hafta da rezerv kaybı ise 3.5 milyar dolar oldu. Bankacılar rezerv kayıplarının geçen hafta da devam ettiğini hesaplıyor. Türkiye’nin net uluslararası rezervler 19 Mayıs haftası itibarıyla 2002’den beri ilk defa eksiye düşmüştü. BlueBay Asset Management’tan Timothy Ash “Para politikasında 180 derece dönüş görmedikçe ve ekonomi için atanmış güvenilir bir liderlik ekibi görmedikçe, TL’de durum çirkinleşebilir” dedi.

FAİZ POLİTİKASI ÇOK ÖNEMLİ
Morgan Stanley’e göre TC Merkez Bankası’nın, döviz rezervlerindeki bozulmanın ardından finansal istikrar risklerine karşı alternatif önlemler almak zorunda kalabilir. Morgan Stanley analistleri, Erdoğan’ın “faiz sebep, enflasyon sonuç” görüşü düşünüldüğünde lirada daha hızlı bir değer kaybı ve yerellerin döviz işlemleri üzerinde sıkılaşan regülasyonlar gibi alternatif önlemlerin gündeme gelebileceği fikrinde. Yılsonunda Dolar/TL’yi 26-28 seviyesinde öngören stratejistler, düşük faiz politikasının TL’de %29 değer kaybına yol açabileceği fikrinde. Barclay’s analistleri ise “iyimser” bir şekilde faizlerin artacağı öngörüsünde bulunarak, politika faizinde yılsonu için %36 tahminini yaptı.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu