KıbrısManşet

Seçime milyonlar akacak

Maliye cumhurbaşkanlığı seçimi için 10 milyon TL ayırdığını açıkladı. Seçime katılacak adaylar ve adayları destekleyecek partiler de kesenin ağzını iyice açtı

KİM TAKAR KORONA’YI? Covid-19 salgınının ülkemizde etkisi artırdığı bu dönemde seçimler neredeyse ikinci plana düşerken, yine de oluşan bir “seçim çevresi” var. İşte bu çevrelerin iddialarına göre adaylar ve onların destekleyen siyasi partilerin toplam propaganda harcamaları 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasında gerçekleşecek. Hatta yapılan bazı hesaplar 30 milyon TL’yi buluyor.

EN AZ 20 MİLYON TL… KKTC’de 11 Ekim’de yapılacak “Cumhurbaşkanlığı 2020” seçimleri için en az 20 milyon TL harcanacağı tahmin ediliyor. Maliye Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimi yanında, Anayasa değişikliğinin oylanacağı seçime 10 milyon TL ayrıldığını resmi olarak açıkladı. Maliye, gerekirse rakamın daha da artırılacağını duyurdu. Ancak, adaylar ve siyasi partiler bu konuda ser verip, sır vermiyor.

KATKI  PAYI ADAYLARA… Siyasi çevreler, Maliye’nin bu yıl yüzde 24 oranında artırdığı siyasi partilere katkı payının çok önemli bir kısmının seçim bütçesi olarak adaylara harcanacağı fikrinde birleşiyor. Maliye katkısının yüzde 60’ının harcanması durumunda dahi seçim bütçesi toplamı 10 milyon TL’yi buluyor. Ayrıca, bu hesaba iş çevrelerinin “kendi görüşlerine yakın politika güden” adaylara yaptığı katkı dahil değil.

GIYNIK ÖZEL – GIYNIK MANŞET

KKTC’de 11 Ekim’de yapılacak “Cumhurbaşkanlığı 2020” seçimleri için en az 20 milyon TL harcanacağı tahmin ediliyor.

Maliye Bakanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimi yanında, Anayasa değişikliğinin oylanacağı seçime 10 milyon TL ayrıldığını resmi olarak açıkladı. Maliye, gerekirse rakamın daha da artırılacağını duyurdu. Ancak, adaylar ve siyasi partiler bu konuda ser verip, sır vermiyor.

Covid-19 salgınının ülkemizde etkisi artırdığı bu dönemde seçimler neredeyse ikinci plana düşerken, yine de oluşan bir “seçim çevresi” var. İşte bu çevrelerin iddialarına göre adaylar ve onların destekleyen siyasi partilerin toplam propaganda harcamaları 10 milyon TL ile 20 milyon TL arasında gerçekleşecek. Hatta yapılan bazı hesaplar 30 milyon TL’yi buluyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 10 milyon TL civarında gerçekleşecek harcamalarına ek olarak adayların ve adayları destekleyen partilerin de 10 milyon TL civarında harcama yapması gerçeğe en yakın rakamlar olarak görülüyor.

7 BAĞIMSIZ 4 PARTİLİ ADAY

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik heyecan şimdilik ülkede yaşanan Covid-19 salgınında vakaların artışıyla gölgede kalırken, bir-iki hafta içinde heyecanın doruğa çıkması bekleniyor.

11 Ekim seçimleri için bağımsız aday olan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı mimarlık; CTP adayı Tufan Erhürman hukuk; UBP adayı Ersin Tatar iktisat; bağımsız aday Kudret Özersay uluslararası ilişkiler; bağımsız aday Serdar Denktaş matbaacılık ve ekonomi, YDP adayı Erhan Arıklı ilahiyat fakültesi ve işletme; MDP adayı Fuat Çiner tıp fakültesi, bağımsız aday Alpan Uz hukuk; bağımsız aday Mustafa Ulaş Türk Dili ve Edebiyatı ve hukuk; bağımsız aday Arif Salih Kırdağ sosyal bilimler fakültesi ve turizm; bağımsız aday Ahmet Boran ise tıp fakültesi eğitimi gördü.

Mustafa Akıncı, Kudret Özersay, Mustafa Ulaş ve Arif Salih Kırdağ, daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olurken, geri kalan adaylar ilk kez Cumhurbaşkanlığı’na talip oluyor.

Adaylardan 7’si bağımsız aday olarak başvuru yaparken, 4 aday partilerinden aday gösterildi. Yüksek Seçim Kurulu kesin aday listesini 14 Eylül Pazartesi günü açıklayacak.

PARTİLER 10 MİLYON CİVARINDA HARCAR

Maliye Bakanlığı verilerine göre Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilere bu yıl mahalli gelirlerin binde 3’ü kadar katkı yapıyor. Mecliste temsil edilen 6 siyasi partiye toplam 16 milyon 831 bin TL’lik bir katkı yapılacağı açıklanmıştı.

Her ne kadar da 11 adayın 7’sinin bağımsız aday olduğunu açıklasa da bunların 3’ü siyasi partilerin açık desteğini almış durumda. Son duruma göre Mustafa Akıncı genel başkanlığını da yürüttüğü eski partisi TDP tarafından, Kudret Özersay milletvekili seçildiği ve geçen aylara kadar genel başkanlığını yürüttüğü HP tarafından, Serdar Denktaş da kurucusu olduğu ve 1990’lı yılların ilk yarısından itibaren çok uzun süre genel başkanlığını yaptığı DP tarafından açıkça destekleniyor.

Siyasi çevreler, bu gerçekten hareketle Maliye’nin bu yıl yüzde 24 oranında artırdığı siyasi partilere katkı payının çok önemli bir kısmının seçim bütçesi olarak adaylara harcanacağı fikrinde birleşiyor.

Maliye katkısının yüzde 60’ının harcanması durumunda dahi seçim bütçesi toplamı 10 milyon TL’yi buluyor. Ayrıca, bu hesaba iş çevrelerinin “kendi görüşlerine yakın politika güden” adaylara yaptığı katkı dahil değil. Hem bu katkı hem de diğer bağımsız adayların kendi olanakları çerçevesinde yapacakları harcamayla miktarın daha da kabaracağı tahmin ediliyor.

Siyasi Partiler Yasası’na göre Meclis’te temsiliyeti bulunan 6 siyasi partiye geçen yıl 10 milyon 460 bin 700 TL’lik katkı yapılmıştı. Ayrıca, bu yardımın yüzde 15’i CTP, UBP, HP, TDP, DP ve YDP arasında eşit şekilde dağıtılmış, buna göre, yılda bir kez olmak kaydıyla partiler devletten 261 bin 517’şer TL yardım almıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu