EkonomiKıbrısManşet

Seçimin sonucu, TL’nin yönünü belirleyecek

Türkiye’de seçim sonrası Türk Lirası’nın ne olacağına dair tahminler gelmeye devam ediyor. Kervana Commerzbank da katıldı:

Türkiye’de seçim sonrası Türk Lirası’nın ne olacağına dair tahminler gelmeye devam ediyor. Kervana Commerzbank da katıldı:

Commerzbank Ekonomisti Tatha Ghose, piyasaların seçim sonuçlarına göre farklı tepkiler vereceğime işaret etti

Almanya merkezli bankanın “sembolik” tahminine göre yıl sonunda “dolar/TL 20”; “Euro/TL 22.8” seviyesine gelecek

SEMBOLİK TAHMİN DENİLDİ… Türkiye’de seçim sonrası dövizin yönüne ve hareketine dair tahminlerini yayımlayan Alman Commerzbank, piyasaların özellikle ilk aşamada sonuçlara göre tepki vereceğine işaret etti. Commerzbank, seçimlerin piyasalara etkisine ilişkin bir değerlendirmesinde, Türk Lirası’nın seçim sonrası “düşük oynaklık” halinden çıkabileceğini ve yıl sonunda “dolar/TL’nin 20”; “Euro/TL’nin ise 22.8” seviyesine geleceğini öngörüyor. Bankanın raporunda yer alan tahminlere göre, haziran ayı sonu itibariyle Euro/TL’nin 21.5, dolar/TL’nin ise 19.5 seviyesinde kalması bekleniyor. Ancak bu tahminlerin şimdilik sadece sembolik olarak nitelendirildiği belirtildi. Ayrıca, tahminlerin bankalararası piyasadaki kur seviyelerine yönelik olduğu da vurgulandı.

SONUÇ TEPKİYİ BELİRLER… Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose, değerlendirmesinde piyasaların seçim sonuçlarına göre farklı tepkiler vereceği tahmininde bulundu. Buna göre:

* Cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması durumunda Türk Lirası, düzenlemeler ve sermaye kontrolleri ile sağlanmış düşük oynaklık halinden çıkacak.

* Millet İttifakı’nın kazanması halinde, ilk aşamada piyasa tepkisi olumlu olacak ancak “küçük partilerden oluşan bu ittifakın iş birliğinde veya politika uygulama sürecinde sorunlar yaşaması durumunda Erdoğan’ın geri gelebileceği beklentisi ile” bu iyimserlik kısa sürebilir.

DANSKE’DEN DE 2 AYRI SENARYO… Öte yandan, Danimarka’nın en büyüğü Danske Bank, yayımladığı notta, Türkiye’de seçim sonrası iktidarın yönetime devam etmesinin piyasalarda sınırlı etki yaratacağını, ancak seçimi muhalefetin kazanması durumunda para politikasında “hızlı bir normalleşme” beklediklerini kaydetti. “Bu da büyük faiz artışları ve liranın değer kazanması anlamına geliyor” ifadelerinin yer aldığı notta, yeni hükümetin “büyük ihtimalle” merkez bankasının bağımsızlığını yeniden sağlamak için harekete geçeceği belirtildi. Danske Bank bu değişikliklerin neticesi olarak politika faizinin %30’un üzerine çıkarılacağını tahmin etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu