EkonomiKıbrısManşetSürmanşet

Sefalet ücreti bile değil

Asgari ücretli ülkemizde ‘yoksul’ bile sayılmıyor. Açlık sınırının 3 bin 810 TL olarak belirlendiği KKTC’de, asgari ücretli 3 bin 323 TL maaş alıyor

GIYNIK MANŞET

Asgari ücretli ülkemizde ‘yoksul’ bile sayılmıyor. Açlık sınırının 3 bin 810 TL olarak belirlendiği KKTC’de, asgari ücretli 3 bin 323 TL maaş alıyor.

GEÇİNMEK HAYAL

Ülkede iğneden ipliğe her şey zamlandı. Ehliyet, Seyrüsefer, Kimlik, gibi Devletin tüm harçları ve emlak vergisine yapılan okkalı zamların yanı sıra temel tüketim maddesi olan süt ürünlerine de yapılan zamlar vatandaşı canından bezdirdi. Ülkede hayatın günden güne pahalı hale geldiği, TL’nin döviz karşısında eridiği, raflarda ve vitrinlerde fiyatların fahiş şekilde arttığı bu dönemde asgari ücretliler “Bırakın geçinmeyi karnımızı bile doyurmakta zorlanıyoruz” diyerek isyanlarını dile getirdi.

ASGARİ ÜCRETLİ BÜROKRATLARI BEKLİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, 17 Aralık’ta katıldığı bir programda “Hükümet güvenoyu alır almaz ilk icraatımız Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplamak olacak” sözlerinin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen halen bu konuda adım atılmadı.

Hükümet içinde yaşanan sorunlardan dolayı halen bürokrat atamaları gerçekleştirilemediği için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanamıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu son olarak 25 Kasım’da göstermelik olarak toplanmıştı.

GÜNEY’DE 7 BİN 840 TL, BİZDE 3 BİN 323 TL

KKTC’de asgari ücret Yaklaşık 1 yıldır aynı. En son, geçtiğimiz yıl şubat ayında 220 TL artışla, brüt 3 bin 820 TL, net olarak da 3 bin 323 TL olarak belirlenmişti. Ülkemizde açlık sınırı ise 3 bin 810 TL. Yani net asgari ücret şu an açlık sınırının yaklaşık 500 TL altında. Güney Kıbrıs’ta şu an asgari ücret 870 Euro (7 bin 840 TL), aynı iş yerinde 6 ay kesintisiz çalışılması halinde ise 924 Euro (8 bin 326 TL)’ya yükseliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu