EkonomiGenelManşetTürkiye

Sektör 2023 yılına stoksuz girecek

Türkiye’de yeni konut üretiminde yaşanan sorunlar devam ediyor

Türkiye’de yeni konut üretiminde yaşanan sorunlar devam ediyor

KONUT STOKU ERİYOR

Türkiye’de artan fiyatlardan dolayı alıcının konuta erişimi zorlaşırken, bir diğer önemli sorun da yeni konut üretiminde yaşanıyor. Yükselen maliyetler ve finansman problemi nedeniyle yeni konut üretimi düşerken, mevcut konut stoku da eriyor. Bu durumun 2023’de konut yetersizliği olarak kendini daha fazla hissettirmesi bekleniyor. TÜİK verileri de üretimdeki düşüşe işaret ediyor. Her yıl 750 bin yeni konut ihtiyacının olduğu Türkiye’de geçen yılın 3 çeyreğinde 481 bin 792 olan ruhsat sayısı bu yıl %15’lik bir düşüş göstererek 414 bin 998 daireye düştü. Yılın tamamında ise bu düşüşün %20’lere varması bekleniyor.

KÜÇÜLME 2023’DE DE DEVAM EDECEK

Sektörle ilgili genel tabloya baktıklarında kur artışı ve artan enflasyonla birlikte özkaynak finansmanı açısından sıkıntılı bir dönemden geçildiğini dile getiren Tahincioğlu Gayrimenkul yetkilisi Özcan Tahincioğlu, “Tüketici tarafından baktığımızda ise konuta erişilebilirlik tarafında bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Konut alıcısının erişimi konusunda özellikle kamu bankalarının öncü olması gerektiğine inanıyorum. Türkiye ekonomisi son çeyrekte %3.9 büyürken, inşaat sektörü %14.1 küçülme gösterdi. Aslında bu durum sektörümüzün durumunu genel olarak özetliyor. Konut alıcısının erişilebilirliğini artırmadığımız sürece sektörümüzdeki küçülme 2023 yılında da devam edecek gibi gözüküyor” diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ARZ TARAFINDA

Yeni konut kampanyası ile gayrimenkule olan talebin daha da artacağını ve az kalan mevcut stokun eritilmesi adına önemli bir hamle olacağını söyleyen Aşçıoğlu şirketi yetkilisi İrfan Aşçıoğlu, “Ancak bizim sektör olarak en büyük sorunumuz arz tarafında. Arzda yaşanan ciddi sorunun satış fiyatlarının sürekli yukarı yönlü olmasını tetikliyor. Özellikle orta gelir grubunun satın alma gücünün düşmesi ise önemli bir sorun. Tüketicinin konuta erişimini desteklemek için ödeme kolaylığı dışında özel sektörün arzını destekleyecek adımların atılması gerekiyor. Arzı arttırıcı teşvikler olmazsa, yeni stok üretimi sorunundan dolayı yıllık satış adetlerinde düşüş de mümkün olabilecek” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu